Проектокабинетът “Денков-Габриел” ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала?

  • 05 юни 2023 10:00

  • 4398
  • 13
Проектокабинетът “Денков-Габриел” ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала?
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Проектокабинетът “Денков-Габриел” вероятно ще мине на ремонт преди гласуването в пленарна зала, тъй като в структурата му бе представен само един вицепремиер, а в чл. 108, ал. 1 от Конституцията е записано “заместник министър-председатели” и след 1990 година България е нямала правителство само с един вицепремиер.

Това коментираха бивши министри и вицепремиери, както и политически анализатори, цитирани от “Труд news”.

Вътрешни наблюдатели дадоха примери с правителства, които са работили само с двама вицепремиери - кабинетът “Филип Димитров”, служебното правителство на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и кабинетът “Борисов 1” и отбелязаха, че бройката заместник министър-председатели се е променяла през годините според приоритетите на правителствата и коалиционните формули.

Номинираните за ротационни премиери Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова (ГЕРБ-СДС) и Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С (ПП-ДБ) декларираха вече, че ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца, като в първите девет министър-председател ще е Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

При обявяването на състава на правителството, първоначално Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на беше обявен като министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете. След това обаче от ПП-ДБ направиха уточнение, че Василев ще бъде само министър на финансите.

Симеон Дянков: Ключът за успеха на кабинета е в Христо Иванов

Пак още в петък и от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на уточниха, че за целта ще бъде променен устройственият правилник на Министерски съвет, който предвижда пост заместник министър-председател по европейските фондове. Очакванията са ресорът да бъде прехвърлен към министерството на финансите и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на ще стане министър на финансите и на еврофондовете.

Юристи допуснаха, че тогава може да се наложи нормативно да се преименува министерството на финансите и към заглавието на ведомството да се добави “и на еврофондовете”.

В момента в Устройствения правилник на Министерския съвет са записани четирима заместник министър-председатели - по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред и сигурност.

Ролята на вицепремиерите в кабинета не е само представителна, а и организационна, защото според съответните ресори, заместник министър-председателите наблюдават работата на ресорните министерства в областта на законодателството, синхронизират дейността на работни групи и отговарят за резултатите пред правителството, коментираха бивши министри.

Амбициозната програма на правителството “Денков-Габриел” за влизане на страната ни в Шенген, еврозоната и наваксването по изоставането със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост предполага по-задълбочено отношение към структурата на правителството и поне още двама вицепремиери, които да отговарят пряко за ПВУ и Шенген, признаха депутати с опит в изпълнителната власт от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ.

Подкрепа за ротационното правителство до момента има от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ. “Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата.

Направихме прекалено компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

“С втория мандат ще успеем да прекратим политическата криза. При настоящето разпределение в парламента това е единственият начин за конструиране на мнозинство, което да избере правителство.

За нас е важно как това правителство изглежда като персонален състав и как то ще действа”, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има.

Двете коалиции не очакват за сега подкрепа от останалите политически формации в 49-ото Народно събрание (НС), но имат необходимото мнозинство според числеността на парламентарните си групи от 132 депутати.

“Движението за права и свободи (ДПС) ще вземе решението как ще гласува за кабинета “Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев”, обявиха в нарочна позиция до медиите от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в неделя.

И отбелязаха, че Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, е изразил личното си мнение и ясно е заявил, че колективните органи на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще вземат окончателното решение. Хамид каза, че все още няма взето решение от ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, но той лично смята, че е правилно депутатите от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да гласуват “против” кабинет “Денков-Габриел”.

Из Конституцията на Република България

Чл. 108.
(1) Министерският съвет се състои от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.
(2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. Той назначава и освобождава от длъжност заместник-министрите.
(3) Министрите ръководят отделни министерства освен ако Народното събрание реши друго. Те носят отговорност за своите действия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4398 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Пена

2023.06.05 | 15:37

13
Браво на академика и момата от Брюксел !!!
ГЛАВИТЕ

2023.06.05 | 11:18

12
И НА 2 ЗА ПИСОАРИ!
БЪЛГАРСКИ Л АЙ НА

2023.06.05 | 11:16

11
ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЯБА :)
ДАВАЙТЕ ЧАС ПО СКОРО

2023.06.05 | 10:57

9
ПРАВИТЕЛСТВО, ЧЕ МИТРОФАНОВА ИЗПИ ВОДКАТА . .

2023.06.05 | 11:07

10
Sha udat v posolstvoto da im nabojat kanchetata, mnooooggggooooooo maloumni 1 prosta instrukcija ne mogat da izpulnst pone za tova Hamerihancite sa pravi

2023.06.05 | 10:57

8
Ще му дадат европейския кокал. Да се задавят дано!

2023.06.05 | 10:41

7
bokkluci

2023.06.05 | 10:34

6
Медиите заблуждават Народа като злепоставят Президента и хвалят измамниците! Обединената маф ия направиха правителство на измамата и лъжата, освен това получават медийна подкрепа от ББ- октоподска мрежа от герб - симпатизантите - анаЛизатори, политолози и социолози, същата мрежа злепоставя съзнателно Президента със цел да замажат предателството на ПП-дб . Президента се бори с маф ията сам, те са силни, освен това голяма част от про ку ра турата и ВСС са хора на Борисов. Записите разкриха кви анти демократични и опасни намерения имат 2та бок луци, които се изявиха благодарение на шанса, който Президента им даде. Аз съм за НАТО и ЕС и т.н., Президента доказа за последните 2 г, че работи за евроатлантичния съюз и настоява пред Брюксел аргументирано за членството ни в еврозоната и Шинген.
както

2023.06.05 | 10:21

5
както просто киро каза - герб и борисов са били само бранд за борба с мафията и корупцията. от козяк пак ни изработиха
egati

2023.06.05 | 10:20

4
егати безобразието. мошенниците се прегърнаха с мафията заради която се появиха и с която щяха да се борят уж

2023.06.05 | 10:19

3
ne glupci tov a e proektokabinetat n Koziak a ne na slugata akademik i podlogata metreska

Добави коментар

Водещи новини