Политологът Даниел Смилов: Кабинетът „Денков-Габриел” е най-добрият вариант в настоящата ситуация

  • 02 юни 2023 09:08

  • 1418
  • 6
Политологът Даниел Смилов: Кабинетът „Денков-Габриел” е най-добрият вариант в настоящата ситуация
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” и ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на са на финалната права. В четвъртък номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С обяви, че двете коалиции са одобрили списък с министри.

В студиото на „Здравей, България” политолозите Стойчо Стойчев и Даниел Смилов и журналистът Петко Георгиев коментираха възможните сценарии за кабинета „Денков-Габриел”.

Политологът Стойчо Стойчев посочи, че е оптимист относно кабинета „Денков-Габриел”. Той смята, че ситуацията на кръгова отбрана за ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ПП-ДБ ще ги сплоти още повече. „Убеден съм, че ще се окажат доста лоялни и предвидими коалиционни партньори. Отвън няма кой да я свали, тъй като протестният потенциал е в мнозинството. Това е запазена марка на ПП и ДБ”, обясни той.

Според него „Възраждане” и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с не са способни да направят протест с мащабите и продължителността, характерни за „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

Акад. Денков: Всички Национални съвети на партиите в ПП-ДБ приеха състава на правителството

Журналистът Петко Георгиев акцентира на това дали ще има легитимно предаване на властта и върху последващите действия на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. „Виждаме тотална мобилизация на руската пета колона, водена от президента. Службите се оказаха на повикване за въпроси на „Възраждане”. Имаме тотална истерия, която може да изкуши президента да излезе извън рамките на правомощията си”, е мнението му.

„Не изключвам провокации по време на протести и неща, които могат да доведат до рязка радикализация на ситуацията в България. Имаме една откровено фашистка партия в парламента, която е готова да предотврати, както заявиха, с бой и кръв съставянето на правителство. Нека да преодолеем този етап и тогава да мислим колко ще е хоризонтът на правителството”, апелира журналистът.

Политологът Даниел Смилов смята, че кабинетът „Денков-Габриел” не е идеален вариант, но е най-добрият в настоящата ситуация.

„Има възможност един такъв формат да изкара по-дълго време. Но първо той трябва да се случи и двете първи партии трябва да положат максимални усилия бързо и без проблеми да минат формалната страна по съставяне на правителство”, подчерта той.

След формирането на кабинет политологът е на мнение, че ще има провокации от „координиран център Радев - служби - „Възраждане”.

Вижте най-спряганите за министри в кабинета „Денков - Габриел”

„Че има координация ми се струва абсолютно очевидно. Станахме свидетели на много сериозна инструментализация на службите за политическа цел. Станаха натрупвания, които показват, че има ясни интереси”, посочи Смилов.

Росица Валентинова
1418 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Лелята на Кирчо

2023.06.03 | 19:52

6
Той и Кирчо каза,че като включат някои медии и ей такива личности, много бързо ще МУ харесаме кабинета от продажници .

2023.06.03 | 09:33

5
Какъв гад трябва да си , за да тръгнеш срещу най - свестния ни държавник какъвто е генерал РАДЕВ , ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ ! Уважаван политик по целия свят , обичан от народа си ! Предателски медии , драскачи , откровени лъжци и купени изменници лаят срещу него ! Ще го защитим !!!

2023.06.02 | 18:32

4
Руската пета колона ? Петкоо , тя е от над 80 % българи съставена ! РУСИЯ е нашата освободителка и създателка на днешна БЪЛГАРИЯ ! С нейна помощ през периода 1944 - 1989 г. достигнахме върха в нашето развитие ! След това невиждано пропадане и катастрофа демографска и икономическа ! Война ни чака и унищожение !
Иванчо

2023.06.02 | 10:03

3
Дежурен балалайко.

2023.06.02 | 09:43

2
този е дежурният всяка сутрин, готов за късче хляб да си плюе в устата, за да прославя господарите си!
еее

2023.06.02 | 09:18

1
ето го пропагандиста на прокопиев хаха

Добави коментар

Водещи новини