Румен Радев: Пари за спортна инфраструктура има, но се усвояваха странно и се строяха пустеещи зали

  • 27 април 2023 14:08

  • 412
  • 0
©
Слушай новината Слушай новината

Такава среща трябваше да се проведе отдавна. България трябва да е модерна, технологична, европейска държава, а това зависи от човешкия капитал и здравето на хората, особено на младите хора.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който откри форум, посветен на подкрепата за масовия спорт в България и се провежда под надслов "Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности". 

"Младите хора трябва да имат стимул да спортуват, но и условия. Без масов спорт няма успехи и в професионалния спорт. Спортът гради качества, които подготвят младите хора за бъдещето. Не можем да говорим за бъдещето на България, ако говорим само за бизнес, инфраструктура, инвестиции. Всичко това е важно, но спортът е също толкова важен. Той гради качества като родолюбие, психическо и физическо здраве", добави държавният глава. 

Шишков: "Арена Бургас" ще получи Акт 16 до дни

"Виждаме колко европейски средства се усвоиха, но има пустеещи и недостроени спортни зали, защото са изградени на неправилното място. Средства има, но те трябва да се усвояват правилно и заедно със спортните федерации и дружества. Пари има, но те се усвояват по странен начин и по-скоро отиват за интересите на бизнеса, а не за интересите на спорта. С тези средства, ако се усвояват правилно, ние можем да изградим една сериозна база за масов спорт. Ние сме длъжни да върнем спорта при всички млади българи. Така България ще се развива хармонично и ще гледа смело към бъдещето", категоричен бе Радев.  

Във форума участваха и петима министри – Весела Лечева, Александър Пулев, проф. Сашо Пенов, Иван Шишков, Георги Тодоров, управляващи органи на различни програми, които ще представят възможностите за финансова подкрепа за развитието на масовия и професионалния спорт, в т.ч. и чрез европейските фондове и по Плана за възстановяване, както и други възможности за финансиране на спортни проекти.

На събитието бяха поканени всички спортни федерации, общини с успешни спортни проекти, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), стартъпи и иновативни компании в спортния сектор, стартъп асоциациите, успешни спортни партньорства, които да споделят добрите практики и положителната перспектива за взаимодействието между държавата, бизнеса, общините и спортната общност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини