Румен Радев: Зеленият преход не трябва да води до неравенства и влошаване на жизнения стандарт

  • 25 април 2023 22:26

  • 765
  • 8
Румен Радев: Зеленият преход не трябва да води до неравенства и влошаване на жизнения стандарт
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Най-важното в зеления преход е да не допускаме той да води до повишаване на неравенствата и влошаване на стандарта на живот на големи групи от хора. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на участието си в панела на високо равнище в рамките на конференцията „Енергия за зелено бъдеще“, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Форумът е организиран от Министерството на енергетиката и в него участваха министрите на енергетиката на България, Румъния и Азербайджан, министърът на икономиката на Словакия, заместник-министърът на енергетиката на Турция, дипломати, представители на държавни институции, науката и бизнеса.

Президентът припомни трудностите пред българската енергетика през лятото на миналата година, свързани със спрените доставки на природен газ, липсата на договори, търгове, слотове за доставки и диверсификация на ядреното гориво, което създаде ситуация, в която трудно може да се планира бъдещето. Във връзка с това държавният глава открои действията на служебното правителство за решаването на редица стратегически за страната задачи през последните седем месеца: сключените дългосрочни договори за доставка на природен газ, въведеният в експлоатация  интерконектор с Гърция, по който страната ни получава газ от Азербайджан, споразумението с Турция за достъп до всички терминали за втечнен газ и до газопреносната мрежа на „Боташ“, споразумението с Гърция за достъп до гръцките терминали за втечнен газ, меморандумът с Гърция за проучване на проекта Александруполис – Бургас за доставка на суров петрол, както и подписаният днес меморандум по инициирания от България проект Solidarity Ring, който гарантира сигурност и диверсификация на доставките на природен газ за Централна, Източна и Южна Европа с допълнителни количества от Азербайджан. По думите на президента действията на служебното правителство гарантират стабилна основа за изграждане на зелено бъдеще, като решават проблемите с доставките на енергийни ресурси за години напред.

Румен Радев: Няма я вече голямата енергийна криза

„България по най-добрия начин оползотворява своето географско положение и е ангажирана със своите съседи, партньори и съюзници, така че да имат устойчивост на своето икономическо развитие и на своите енергийни системи“, подчерта президентът.

Държавният глава посочи още, че бъдещото място на всяка държава, региона и Европейския съюз на енергийната и икономическата карта в глобален план зависи от решенията, които се взимат днес по отношение на зелените политики. Президентът открои риска от прекалено високата скорост на осъществяване на зеления преход в някои страни, което налага да се търси баланс. По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на бързото разделяне с базови мощности, каквито са въглищните електроцентрали в България, крие риск от загуба на конкурентоспособност и призова за откровен и професионален дебат и рационални решения за прехода към зелена икономика у нас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
765 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
????

2023.04.26 | 06:50

8
А,до какво ВОДИ,случаят с ПАНАИРА/примерно/,Г-н ПРЕЗИДЕНТ ???? КЪДЕ е ЮМРУКЪТ Ви Г-н ПРЕЗИДЕНТ ???? КОИ са МУТРИТЕ, Г- н ПРЕЗИДЕНТ ????
гугъл, снимка, видеоклип

2023.04.26 | 05:40

5
!! надежда дойчева- 15 години затвор са крайно недостатъчни !! Н.О.В.И.Н.И БГ /// Грозен Мангал. Мангал на ... дойчева че дори си по грозна от плешивио грозник че румен радев. Констатация.
Перник, ж.к.Изток, бл.64, вх."З"

2023.04.26 | 06:08

7
Pandera - We've Got The Power (Extended Mix)

2023.04.26 | 05:41

6
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.
ЗЕЛЕНАТА МИЛЯ

2023.04.26 | 04:49

4
ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ВОДИ ДО ТАМ :)
Моля Ви

2023.04.26 | 02:17

3
Не ни занимавайте с комплексите на тоя ЦЪРВУЛ. Никой, никъде и за нищо не го бръсне, дори в съседните държави. Седнал да си избива комплексите. Разхожда се в Европа с надежда някой да му обърне внимание. Даже конституцията не можа да научи за 6 години.

2023.04.25 | 23:12

2
Европа ни дава култура да лапаме на Зелените Ku-a
01

2023.04.25 | 22:34

1
зеления чорап и той горкияразбира от еко

Добави коментар

Водещи новини