Вицепремиерът Пеканов с подробности за ангажимента ни за намаляване на вредните емисии с 40%

  • 15 ноември 2022 18:50

  • 1654
  • 1
Вицепремиерът Пеканов с подробности за ангажимента ни за намаляване на вредните емисии с 40%
© Кадър: БНТ

Втората част от плана е най-тежка, защото в нея има 66 законопроекта, които трябва да бъдат финализирани. Тук са най-спорните теми, касаещи съдебната система и всички онези сфери, по които страната ни е търпяла критики. Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е базиран на резултати. Законопроектите трябва да бъдат разгледани от депутатите и приети. Това заяви вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той обясни, че в период от шест месеца България трябва да зададе теми и сектори, които ще се реформират, ако не го направим, парите няма да бъдат дадени. „Има инвестиционни проекти, а времето по ПВУ е много малко – три години. Трябва да приключим 47 инвестиционни проекта в различни сфери“, предупреди вицепремиерът.

„По първото плащане работата е свършена. Получихме положителна оценка от всички страни в ЕК“, отчете Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ с чутовен скандал пред смаяните журналисти

На въпрос за сектор „Енергетика“, вицепремиерът разясни: „В така подписания и договорен план с ЕК до 2026 г. България трябва да намали вредните си емисии с 40%. Към момента няма механизъм за предоговаряне на плана. Договорът, който българската държава е подписала е валиден. Този договор е подписан преди шест месеца от редовния кабинет. В плана не са упоменати конкретни региони или въглищни централи, които трябва да бъдат затворени. Има различни механизми, по които това може да стане. Например със сезонна работа на централите. Ще трябва да се вземат тежки решения от бъдещ редовен кабинет“, изтъкна той. „Текат дискусии заради променената геополитическа обстановка“, допълни Пеканов.

„Най-важният механизъм за мен е, че отчитането става на база на постигнати резултати. Програмата за енергийна ефективност е важна и е в интерес на гражданите и общините. Ако не сме постигнали крайните резултати – не получаваме средства“, изтъкна Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

„Имаме нужда от по-голям административен капацитет, за да се справим с амбициозните проекти по ПВУ“, призна той.

„Ползата от плана е, че така ще се сближим по-бързо с останалите страни-членки. С решаването на трудните задачи пред нас, ще можем да наваксаме“, вярва Пеканов.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1654 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.15 | 21:59

1
още си малък, ама доста изкукал! какво ли не правят кинтите?

Добави коментар

Водещи новини