Министър Христов: Решение за преговори с "Газпром" може да се очаква най-рано след седмица

  • 15 август 2022 14:14

  • 722
  • 5
Министър Христов: Решение за преговори с "Газпром" може да се очаква най-рано след седмица
© Булфото (архив)

Решение дали България ще преговаря и с руския монополист "Газпром" може да се очаква най-рано след седмица. Такива преговори ще има само, ако се окаже, че България няма да може да си осигури всички необходими количества газ за зимата, потвърди министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

,,Изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими, за да осигурим индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят. Така, че тези финални стъпки буквално ги завършваме тази седмица и другата, отчитаме също и възможността да работим с интерконектора, който е важна част от общия план. И тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо да договаряме с "Газпром", допълни той.

Кризисният щаб продължава разговорите за осигуряване на газови доставки

Министърът на енергетиката посочи, че крайният срок за пускане на търговски количества газ по новата връзка с Гърция е 1 октомври. Уговорката с фирмата строител "Авакс" е в сряда да представи график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция включително и процедурите по получаване на акт 15 и акт 16.

В момента в тръбопровода има газ, но в момента газопроводът е като голям цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, за да се провери за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да пренася търговски количества газ, а не експериментално, не някакви тестове. Това нещо да може да работи, обясни още министър Христов, цитиран от БНР.

Последвайте канала на

Владимир Василев
722 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Дуло

2022.08.15 | 14:44

2
Въртят, сучат и все към Газпром бутат. Смърт за тоя на снимката, смърт за президента галош, смърт за руските предатели и за родовете им до девето коляно!!!

2022.08.15 | 17:12

5
и какво значение има дали е газпром или който и да било друг доставчик! ако е най - изгодно и за бизнеса, и за хората, няма абсолютно никакво значение от къде е!
до дуло

2022.08.15 | 17:11

4
дуло,ама към главата ти.ОхлюФ.
св. опашка

2022.08.15 | 16:02

3
Пропусна смърт и за Бойко. Такива да ги нямаме говеда герберски.
преговори?

2022.08.15 | 14:36

1
Хората просто искат да им платите ,независимо от валутата,НЕ В РУБЛИ,както се спекулира и лъже,но в банка,откъдето могат да си получат парите!А не да се трупа в ЗАМРАЗЕНИТЕ сметки!КАКВО СЕ ПРАВИТЕ НА БУДАЛИ!

Добави коментар

Водещи новини