Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено

  • 12 август 2022 14:28

  • 1621
  • 1
Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено
© Novini.bg/ Canva

Газовото хранилище в Чирен ще бъде разширено. За целта „Булгартрансгаз“ откри три процедури за обществени поръчки.

В първата обществена поръчка са включени дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция.

Новите съоръжения ще осигурят и необходимото ново високонадеждно оборудване за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и изграждането на нови такива. Ще се повиши експлоатационната безопасност и увеличаване капацитетните възможности на ПГХ „Чирен“.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 300 милиона лева без ДДС, съобщиха от „Булгартрансгаз“.

КЕВР реши: 60% по-скъп газ за август

Финансирането на дейностите от обхвата на поръчката ще се извърши със заемни средства и с безвъзмездна финансова помощ по подписано грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа.

От 2013 г. насам разширението на хранилището „Чирен“ е със статут „проект от общ интерес“ и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета".

Радина Лазарова
1621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.12 | 17:29

1
Че нали е празно, за кво ще го разширяват, като и в момента не искат да платят, за да го напълнят?

Добави коментар

Водещи новини