Икономист: Може да се доставя газ от Египет, Кипър, Израел през гръцката връзка

  • 15 август 2022 11:16

  • 1177
  • 5
Икономист: Може да се доставя газ от Египет, Кипър, Израел през гръцката връзка
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Пазарът на природен газ в България има нужда от повече пазар. Колкото повече оферти и различни източници, по-голяма ликвидност на пазара и по-добри цени и гарантирани количества. Има газ от Египет, Кипър, Израел, откъдето може да се договаря и доставя през гръцката връзка. Това коментира за "Твоят ден" икономистът Румен Гълъбинов.

"Има идея за изграждане на нови газови хранилища у нас на базата на технологията на балоните, които са разположени, така че да се вградят в земята. Такива може да се използват за складове на сушата и да не разчитаме само на пълненето на Чирен. В шелфа на Черно море може да се проучва за газ. Турция и Румъния вече откриха газ там, ние също трябва да правим сондажи", смята Гълъбинов. И допълва, че инфлацията ще расте, но с по-бавно темпо.

Очаква ни тежка зима!

Според икономиста Евгени Кънев е възможно да се търсят възможности за подновяване на доставките от Русия, но тъй като е непопулярна опция, остава на заден план. "Вероятно е да се търси отлагане на офертата за танкерите с втечнен газ, но това сигурно няма да бъде прието от САЩ", предположи той.

"Трябва да продължим разговори с "Газпром". Ясно е, че те са геополическо оръжие, не са пазарен играч, така че могат да докарат всякаква цена. Не считам, че докато Русия е управлявана от Путин, "Газпром" ще са надежден доставчик. Инфлацията ще се успокои когато се нормализират доставките", подчерта Кънев.

Росица Валентинова
1177 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИЗРАЕЛ И КИПЪР

2022.08.15 | 19:21

5
НЯМАТ ГАЗ :)
жаь

2022.08.15 | 11:24

1
А защо не директно с тръба от луната ? По реалистично е и хората наистина биха повярвали .

2022.08.15 | 11:46

4
mnogo ta molia kolega zashto tarboprovod te amerikanskite mastii shte ni dostaviat gaz vav kofi
nn

2022.08.15 | 11:41

3
vsicko moje platen bokluk no na kakva cena bokluk na kakva cena.
юлиян

2022.08.15 | 11:29

2
На теория може от всякъде.На практика,на практика мислете откъде,най-изгодно и по-навреме,а не след петилетка.

Добави коментар

Водещи новини