Енергийният министър: На луксозните имоти със спа и басейни няма нужда да се помага

  • 27 септември 2022 08:27

  • 1998
  • 6
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Продължаваме да работим по диверсификация. Дори сега имаме търгове за втечнен газ, днес ще обявим и търг за тръбен газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки. Това коментира в сутрешния блок на БНТ служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския.

„Борбата винаги е била за по-ниска цена. Засега има сериозен интерес и към търговете, които обявихме за втечнен газ, имаме индикация и за участие в търговете за тръбен газ, така че очакванията ни са оптимистични”, каза още той.

Христов е категоричен, че България не се е отказала от руския газ: „Засега от „Газпром” нямаме новини в отговор на исканията ни към тях. Отговорът им беше „Изчакайте да помислим и да отговорим” без срок, но паралелно вървим с всички останали преговори, за да имаме сигурни количества.”

„Преговорите с „Газпром” са неизбежни – няма нужда от отхвърляме потенциален доставчик.колкото количество газ на оптимална цена успеем да вземем, толкова по-добре за нас. Отчитаме рисковете, затова и преговаряме с други доставчици. Ако стане така, че всички, с които преговаряме, доставят газ, ние имаме къде да го продадем – страни като Румъния са готови да купят излишъците газ. Ние продължаваме да си изпълняване ангажиментите, очакваме отговор от тях”, допълни още той.

Христов сподели, че има вероятност „Газпром Експорт” да поискат компенсации, без да доставят газ, но клаузите в договора ще ни защитят.

„Нито служебният кабинет, нито друг кабинет иска арбитражно дело. Ние, по съвет на адвокатите, се стремим да сме добросъвестни партньори по договора. Претенциите, които може да имаме по договора, ще бъдат оценени и ние може да заведем дело, но засега не е ясно”, смята той.

На въпрос относно това дали съжалява за танкерите втечнен газ, осигурени от предното правителство, той смята: „Не можем да съжаляваме за нещо нереално. Това беше оферта, която предвиждаше ние да осигурим срокове, което беше невъзможно заради краткия срок. Гледаме средносрочно и дългосрочно на проблема. Средата на октомври Гърция обявява търг за слотове, преговаряме с Турция също за това. На база тези осигурени слотове ние искаме от доставчиците да конкретизират тяхната оферта, за да получим най-добрата цена. Грешно е да искаш оферта за танкери, без да има къде да ги разтовариш.”

„Разработваме законопроект, който да оставим на следващото редовно правителство, който да включва и компенсации за газ. Мерките ще са за тези, които най-много имат нужда. В идеалния вариант степента на подпомагане е да зависи от ангажименти от съответната страна за икономии, енергийна ефективност. Говорим с всички бизнеси и браншови организации. Идеята е да се определи кой какво трябва да получи, за да е честно за всички”, поясни той.

Енергийният министър: Не затваряме вратата за газ от Русия

По повод мерките за крайни потребите: „За крайните потребители би трябвало отоплението на ток, на газ и на парно да бъде еднаква цената. Разработваме честна система за компенсация, за да не бягат хората от парно, да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление. Те са на регулиран пазар, така че цената за тях е субсидирана – това смятаме да остане. Обемът трябва да е този, който те да потребяват. Луксозни имоти с басейни, сауни – това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще вкараме мерки, които отразяват тази реалност.”

Христов е категоричен, че няма да има режим на тока и не се очаква пренатоварване.

Цветелина Кирилова
1998 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Питам

2022.09.27 | 11:07

6
защо ти бе, кремълски лакей и запъртък от Гълъбарника на проскубания Гарван, пардон - Гълъб, не се качиш на луксозната си яхта и не се пръждосаш много далече от България, понеже си вреден, опасен и нагъл национален предател, измамник и лъжец? защо бе, безроднико и подлога на селяндурина от Славяново, дето продължава да лази като червей в краката на кремълския масов убиец и дори не се срамува от този си позор?! И спри да лъжеш, че след пет дена си заминаваш и ще бъдеш съден за лъжи и национално предателство!
да се махнат всички измислени данъци

2022.09.27 | 09:21

5
А е стига с вашите мерки и простотии и стига сте се правили на луди,а почвайте да махате измислените по пет данъка за всичко и ток,вода и горива само в държавни ръце.

2022.09.27 | 08:48

3
nadejda-doicheva - Не съм ли много грозна циганка и с гадна циганска мутра. ЧЕ погледни ме чрез гугъл търсачо ми. Снимки, клипове, видеоклипове.

2022.09.27 | 08:50

4
Images for надежда дойчева 15 години затвор са крайно недостатъчни watch

2022.09.27 | 08:40

1
Ще помагате товс е на богати хора,няма за бедните

2022.09.27 | 08:48

2
Това ли сте мислили бе даеда ваща мама.Ората немогат даси купат едно поле даси нахранат семейството.

Добави коментар

Водещи новини