България е поискала срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ да бъде удължен

  • 14 август 2022 20:25

  • 2336
  • 5
България е поискала срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ да бъде удължен
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Темата за енергийната криза и в следващите дни ще остане водеща за страната. Точно след 5 дни - на 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт танкери с втечнен газ от Америка или не. За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб е поискал отсрочка от американската фирма. Това потвърдиха за Нова телевизия от Министерството на енергетиката. В същото време продължават и усилията да се пусне газовата връзка с Гърция, като в сряда предстои още една проверка на газовото трасе.

Още в средата на седмицата енергийният министър Росен Христов посочи, че още не са готови с решението за доставката на танкерите втечнен газ от Америка. „За момента не отказваме нищо. Имах разговор с фирмата и ги помолих за удължаване на срока за приемане на тяхната оферта. Тя си е на масата, имаме я предвид”, заяви той тогава.

"Булгаргаз" обяви търг за доставка на втечнен газ

Пет дни преди този срок да изтече, от кризисния щаб в енергетиката потвърдиха, че такава отсрочка е поискана. Отговорът на американската компания все още се очаква.

За бившия вицепремиер Асен Василев този ход на служебната власт е правилен. „Мисля, че това е добре. Най-важното за България, за българския бизнес и за хората е да имаме гарантирани доставки на газ и да дойдат на най-ниска цена. Всички действия на служебното правителство ги приемам като правилни”, каза той.

Асен Василев: Евтин газ от "Газпром"? Защо не

За да дойде втечненият газ от САЩ и крайната цена да е най-ниска, трябва да се договорят слотове за разтоварване в Гърция или Турция на конкурентна цена. „Ако правителството поиска и удължаване бъде дадено, въпросът е да не изпуснем питомното, докато гоним дивото”, посочи Василев.

 

И докато служебният кабинет не е отписал напълно варианта „Газпром”, според Асен Василев той може да породи допълнителни проблеми. „Виждате, че „Газпром” не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и не подава газ. Ако могат да подадат евтин газ, който ние да си сложим в „Чирен” и след това да си го ползваме - защо не”, коментира той.

Още преди дни от Енергийното министерство обясниха, че биха отказали танкерите, само ако намерят друга, по-евтина алтернатива.

От „Продължаваме Промяната” обявиха, че след изборите, при работещ парламент, ще предложат програма за подпомагане на потребителите на газ заради очакваните високи сметки. Колкото до самите избори, до сряда партията ще реши, отиват ли на избори в коалиция с „Демократична България”. Същевременно Асен Василев подчерта, че „Продължаваме Промяната” е центристка, а не дясна партия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2336 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
В

2022.08.15 | 08:18

5
Такава договорена газ няма и няма и да има,пак някой си пише глупости.
Анонимен

2022.08.14 | 22:52

4
Подръжниците на руския фашисти искат газ от Русия.
юлиян

2022.08.14 | 22:38

3
Е,а дано,ама надали.

2022.08.14 | 21:45

1
Един сен ще се окаже, че имаме неизчерпаеми залежи на газ, но не сме ги разработили даради външни интереси!
E па :)

2022.08.14 | 21:50

2
Таман ще е поскъпнал газа :) Що се косиш :)

Добави коментар

Водещи новини