Теодора Генчовска: Нашият стремеж е да завършим процеса на разговори с ОИСР в рамките на две до три години

  • 11 март 2022 16:19

  • 365
  • 1
Теодора Генчовска: Нашият стремеж е да завършим процеса на разговори с ОИСР в рамките на две до три години
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Нашият стремеж е да завършим процеса на разговори с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в рамките на две до три години, какъвто е опитът на страните от ЕС, последно присъединили се към организацията, като Литва. Това каза министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент по време на парламентарния контрол. 

На 25 януари т.г. от ОИСР обявиха, че започват разговори за присъединяване към организацията с България и още пет страни.

Генчовска изтъкна, че за целта е необходима максимална мобилизация на българската администрация, включително адекватен кадрови ресурс във всяко едно ведомство за работа по процеса на присъединяване, както и осигуряването на необходимите финансови средства. 

Министър Генчовска отбеляза, че присъединяването на България към ОИСР е залегнало сред основните външнополитически приоритети в Споразумението за съвместно управление в периода 2021-2025 г. 

Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент каза още, че на този етап размерът на дължимите от България разходи, свързани с процеса на присъединяване, трудно може да бъде определен с точност. Вземайки предвид декласифицирани финансови отчети на ОИСР за предходни периоди, както и базирайки се на неофициална информация от Секретариата, може да се очаква, че общата сума на тези разходи би възлязла годишно между 2 и 4 млн. евро, каза министърът.   

ОИСР започва преговори с България и още пет страни за приемането им в организацията

Генчовска посочи още, че като ръководител на Междуведомствения координационен механизъм за присъединяване към ОИСР вече е разпоредила и на 24 февруари беше свикано първото му заседание.  Съставът на междуведомствения механизъм е адаптиран в съответствие на новата структура на Министерския съвет, отбеляза Генчовска. 

Министърът каза, че в предстоящия процес на разговори с ОИСР от ключово значение за успешното и бързо постигане на целта за членство в организацията е ролята на Народното събрание. Тя добави, че практиката от предишните кръгове на разширяване на ОИСР показва, че е целесъобразно формиране на временен парламентарен механизъм по присъединяване към ОИСР с участието на представители на всички политически партии. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.11 | 17:05

1
Да спрете на добива на злато … и да запазите земята и водата на България чисти … от Уран … като мярка за борба с климатичните промени и вредните емисии ….

Добави коментар

Водещи новини