Министър Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза

  • 08 март 2022 12:03

  • 982
  • 3
Министър Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза
© Пресцентър МВнР
Слушай новината Слушай новината

България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент по време на общ брифинг с молдовския си колега Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

Министър Генчовска подчерта, че тази криза ще продължи и отправи предложение България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там  е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България.

 

След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде обсъдено в Министерския съвет, увери министър Генчовска.

ООН очаква и втора, по-уязвима бежанска вълна от Украйна

Тя още веднъж заяви подкрепата на България за европейската перспектива на Украйна, както и за  желанието на Молдова и Грузия за присъединяване към европейските структури.

По отношение на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, България отново потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в рамките на нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води, заяви още министър Генчовска.

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент днес е на посещение в Молдова, заедно със заместник-министър Велислава Петрова. Те ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общност. На връщане българските граждани, пожелали да напуснат Молдова, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет. Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова.

Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
982 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
то на нас няма кой да помогне

2022.03.08 | 14:19

3
тоя кричер за другите се загрижила
темерута

2022.03.08 | 14:12

2
погрижете се за бесарабските българи и всички български граждани първо,после оправяйте Европа и света
Гостъ

2022.03.08 | 13:32

1
Най напред се поитересувайте как се държат “гостите” от Украина в Молдова и Полша!Трабва се помогне на хората които наистина се нуждаят а не да пибираме всичкия боклук и криминален контингент

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини