Министър Генчовска прие съоснователя и председател на международната специализирана адвокатска кантора ,,Oмния‘‘

  • 04 април 2022 22:06

  • 961
  • 2
Министър Генчовска прие съоснователя и председател на международната специализирана адвокатска кантора ,,Oмния‘‘
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент прие съоснователя и председател на международната специализирана адвокатска кантора по предотвратяването и разрешаването на спорове по целия свят ,,Oмния‘‘ Шери Блеър, съобщават от МВнР.

На срещата в министерството присъства и заместник-министър Ирена Димитрова.

Сред основните акценти на разговора бяха продължаващата руска инвазия в Украйна, двустранните отношения, както и равенството между жените и мъжете.

Генчовска прие министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия

Министър Генчовска подчерта, че българската страна следи с дълбока загриженост влошаващата се хуманитарна ситуация в Украйна и нейното разпространение в съседните страни. Тя заяви, че България осъжда най-категорично руската инвазия в Украйна.

Първият ни дипломат посочи, че страната ни оказва постоянно съдействие на всички граждани, които искат да напуснат територията на конфликта. Генчовска припомни, че по време на посещението ѝ в Кишинев на 8 март тази година бяха евакуирани 68 души с полет от Молдова, като сред тях имаше българи и украинци, предимно майки с малки деца. Тя добави, че над 130 000 души от Украйна са влезли в страната ни през граничните пунктове. Около половината от тях са останали в България и са приети с открито сърце. Повече от 20 000 са получили статут на временна закрила.

По темата за равенството между половете външният ни министър посочи, че в края на 2020 г. българското правителство е приело Националната стратегия за насърчаване на равенството между жените и мъжете за следващото десетилетие. ,,България е първа в Европа по брой дами, работещи в бранша на осведомителните и информационните технологии, а в политиката женското присъствие на ръководни позиции непрестанно се увеличава‘‘.

По темата за двустранните отношения Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент подчерта, че България и Обединеното кралство поддържат активен политически диалог и си сътрудничат в области като външна политика, сигурност, киберсигурност и хибридни заплахи.

Заместник-министър Ирена Димитрова посочи, че България и Обединеното кралство работят за активизиране на сътрудничеството в областта на стратегическите комуникации и противодействие на хибридните заплахи. Тя допълни, че през март 2022 г. бе организиран първият курс по противодействие на дезинформацията, от Британската правителствена служба за комуникации и Дипломатическия институт, за служители на министерствата на външните работи и на отбраната на България.

В края на срещата Шери Блеър сподели, че още през 1999 г., когато е придружавала съпруга си Тони Блеър, премиер на Обединеното кралство тогава, на посещение при президента Петър Стоянов, е останала силно впечатлена от големия брой жени, заемащи ръководни позиции в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
961 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аве

2022.04.05 | 06:37

2
Генчи да ти имам дебилната усмивка.
Аве

2022.04.05 | 06:36

1
Генчи да имам дебилната усмивка.

Добави коментар

Водещи новини