Министър Генчовска се срещна с българската общност в Тараклия

  • 08 март 2022 15:22

  • 1155
  • 0
Министър Генчовска се срещна с българската общност в Тараклия
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент се срещна с представители на българската общност в град Тараклия по време на своята официална визита в Молдова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

“Бих искала да изразя дълбокото си възхищение от вашите усилия, благодарение на които, в течение на 200 години, успявате да съхранявате българския дух, традиции, култура и език. Тук се чувствам у дома“, обърна се министър Генчовска към сънародниците ни в Тараклия – градът, известен като Центъра на българите в Молдова. Тя подчерта, че многобройната българска общност в страната е изключително важен и градивен елемент в двустранните отношения, както и мост на приятелство между двата народа.

Българският външен министър проведе среща и с председателя на район Тараклия Иван Паслар и неговия екип. Министър Генчовска изтъкна, че темата за българската диаспора в Молдова е винаги на дневен ред и Министерството на външните работи на Република България е в готовност да работи за разрешаване на проблемите там. България и занапред ще продължи да финансира стойностни проекти по линия на програма “Сътрудничество и развитие”, увери тя. Обсъдени бяха също възможностите за реализиране на съвместни проекти в сферата на икономиката, образованието и културата.

Министър Генчовска: България може да помогне на Молдова в бежанската криза

По време на визитата си министър Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент посети и Центъра за временно настаняване на бежанци в Тараклия, както и единствения университет извън България, в който се преподава на български език - Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини