Правната комисия в НС заседава по внесени предложения за отпадане на "златните паспорти"

  • 02 февруари 2022 16:42

  • 465
  • 0
Правната комисия в НС заседава по внесени предложения за отпадане на "златните паспорти"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия в Народното събрание заседава по внесените три законопроекта за промени в закона за българското гражданство, предаде БТА. Става дума за текстовете, които дават възможност за облекченото получаване на българско гражданство срещу инвестиции в страната ни. България, Кипър и Малта са държавите, описани в международен доклад, в които има такива процедури, каза заместник-правосъдният министър Юлия Ковачева в началото на заседанието. Министерският съвет е един от вносителите на промените. Другите са направени от ДПС.

Хамид Хамид припомни, че дори след направените промени в предишни години, България продължава да получава критики за издаването на т.нар. "златни паспорти". ДПС иска в тримесечен срок да се направи проверка на издадените стотина подобни паспорта.

На заседанието присъства шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. Той заяви, че ДАНС подкрепя премахването на този вид документи. В проверките обаче е нужно да се включи министерството на икономиката, каза Тончев и поиска по-дълъг срок за проверката. Според него е нужно това да се прави на шест месеца. 13 случая с нередности е констатирала ДАНС до момента, като някои лица вече са с отнето българско гражданство, а други са в процедура по заличаване.

Брюксел доволен от предложението за отпадане на "златните паспорти"
/РИ/

Последвайте канала на

Константин Тодоров
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини