Надежда Йорданова: Да махнем българското гражданство от пазара

  • 17 февруари 2022 09:07

  • 859
  • 2
©

НС решава  за предложените от ДПС и правителството за промени в Закона за българското гражданство.

Предложението на Министерския съвет също е за отмяна на процедурата по даване на гражданство срещу инвестиции. В мотивите си от правителството посочват, че необходимостта от отмяна на възможностите за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции се обуславя от липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват работни места.

Преди ден прокуратурата започна разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство срещу инвестиции на чужденци от Китай и Русия - така наречените "златни паспорти".

За днес е предвидено и второ гласуване на промени в Закона за водите. Трета точка в дневния ред е първо гласуване на законопроект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В програмата е и искането на „Възраждане“ за отмяна на зеления сертификат за достъп до сградите на Народното събрание.

Правната комисия в НС заседава по внесени предложения за отпадане на "златните паспорти"

В началото на заседанието Даниел Петров от „Възраждане“ поиска днешното пленарно заседание да продължи до изчерпване на дневния ред. Искането му обаче беше отхвърлено със 72 гласа „за“, 44 „против“ и 74 „въздържал се“.

При открити нередности българският паспорт да бъде отнет. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент прие доклад, в който се казва, че схемите за "гражданство срещу инвестиции", при които граждани на трети страни могат да получат права на гражданство в замяна на инвестиции, са "неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността".

От трибуната правосъдният минисър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. заяви, че от пазара трябва да се махне българското гражданство.

Тя призова след внимателен дебат да се подкрепи предложения от МС законопроект.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че от 2012 до 2020 година се натрупват стотици случаи за купуване на държавни ценни книжа и направена инвестиция за 1 000 001 лева. По думите му след промени в Закона не е издаден нито един паспорт, защото никой не е пожелал да мине през всички проверки, а са търсили бързи писти.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
до червенaта к.урва Йорданова

2022.02.17 | 11:49

2
Кво прайм тогава с киро-кривото канадско чене, изрусена е.бло?!

2022.02.17 | 09:32

1
Никои няма да отмени зеленият сертификат.Той е приет в цял свят .Защо си губите времето??Няма ли друго какво да решават или всичко ви е наред.заплати .пенсии.работа.болници съдии .лекари ?...

Добави коментар

Водещи новини