Ето по кои политики и за кои промени се договориха ПП, ДБ, ИТН и БСП по темата “Вътрешна сигурност”

  • 25 ноември 2021 14:50

  • 3378
  • 21
©

Започнаха прегорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Вътрешна сигурност”.

Първи представят своята визия от "БСП за България". Дискусията се модерира от съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

"Ще работим за общество със спокойни условия за труд, бизнес, нулева толерантност към коруцпията. Основна цел е да спре натиска на битовата престъпност върху цели райони в страната с адекватна реакция от страна на държавата", обясни Иван Иванов от БСП.

По думите му, сектор сигурност и МВР трябва да се разглеждат в два аспекта - състоянието на самата система, отношението на служителите към йерархичната структура, битовата среда, адекватната подготовка и от друга страна - как гражданите приемат министерството и неговата задача да запазва обществения ред в страната.

"За да се случат всички тези неща е необходимо да има преглед на самото министерство. Предлагаме в първите 3 до 6 месеца да се направи пълен анализ на МВР - на всички структури, звена, брой служители, дублиращи звена, тъй като в момента МВР е с най-големия бюджет в страната", подчерта Иванов.

НА ЖИВО: ПП, БСП, ИТН и ДБ разговарят за сектор "Екология"

На базата на този преглед и анализ на системата трябва да се направи нов закон за МВР. По думите му в момента ведомството представлява обърната пирамида и не дава ефекта, който очакват служителите и гражданите.

"Има проблеми и с кариерното изразстване на служителите. Трябва да сложим край на политическото инжинерство, заради което стигнахме до най-ниските нива на доверие към полицията през последните 12 години", подчерта още Иванов.

Той посочи, че престъплениятатрябва да се намалят на 30-35 на 10 000 души, както и да намалее с 20% броя на кражбите и броя на рецидивите. Да се създадат радикално нови инструменти, стабилна тенденция за намаляване на над 2 пъти на броя на наркоманите в сравнение с 2018 г.

Трябва да се създаде нова полицейска карта с постове на жандармерията за не повече от 3 села. Нужна е адекватна подготовка на полицаите, активна работа с европейските партньори, както и подобряване на възможностите за разследване с по-модерна база за криминалистичен анализ.

Тодор Байчев посочи, че в МВР се правят козметични промени - сливане или отделяне на различни звена и отдели, в някои от тях има и дублиране на функции. Трябва да има и по-добра законова защита на действащите полицаи, посочи още социалистът. Филип Попов акцентира върху защита на границата и по-добра киберсигурност, разширяване обхвата на дирекция "Вътрешна сигурност".

"Сериозен проблем в България е и домашното насилие", посочи още Попов и добави, че това е един от приоритетите за БСП. Пътната безопасност също е сред основните приоритети и цели на партията.

Валери Сарандев обясни, че превенцията трябва да бъде приоритет в дейността на полицейските служби.

Николай Радулов от "Има такъв народ" започна с това, че през последните години хората са станали свидетели на показни акции и това трябва да се промени.

"Трябва да се обезпечи равната сигурност на всички хора - както осигуряваме сигурността на един министър, така трябва да го правим и за обикновения човек", подчерта Радулов. Той обясни, че навсякъде се говори за цифровизация и нови технологии, а в България полицаите носят хартия от домовете си, за да принтират документи, а най-новия компютър е поне на 5 години.

Той даде пример със Закона за специалните разузнавателни средства, който дава възможност на специалните служби да наблюдават всеки, без значение дали е извършил или не престъпление. "С това трябва да се приключи", убеден е Радулов. Той също посочи, че е нужна не само ревизия на щата и състава на МВР, но и финансова.

"Стига вече с тези наши фирми", призова Радулов по отношение на обществените поръчки за облекло на униформените.

По думите му, най-сетне трябва да се направи децентрализация като това може да стане с отделяне на пожарната и гражданска безопасност, които да се трансформират в отделно министерство на бедствията и авариите.

"Големият проблем с обучението на кадрите. Заплащането е ниско, а преподавателите не се ползват с особен авторитет и доверие. ДАНС упорито отказват да имат структура, която да се занимава с обучението на техните кадри извън Академията на МВР. Може да се създаде Национална агенция по сигурност с факултети по сигурност и киберсигурност и да се превърне в модерно учебно заведение", предложи още Радулов.

"Отдавна е изоставена системата за подготовка и научна дейност на управленските кадри", коментира още той. По думите му, кадровата политика привидно изглежда открита, но много често е "прикрито връзкарство и заплащане".

Трябва да има професионално и честно бюджетиране и разходване на средствата - те така се изразходват, че не стигат нито за мебели, още по-малко за иновации. Институтът по криминалистика и криминология отказва да участва в обучението на служители от районните управления, добави още Радулов и обясни, че обучението по криминалистика трябва да се подобри.

Атанас Атанасов от "Демократична България" коментира, че в последните години в службите за сигурност са инсталирани послушни лица, които са зависими от задкулисието и са неспособни да изпълняват функциите, за които са назначени.

"Нужни са функционални и персонални промени за противопоставяне на това явление. Политически да бъде изведено това, че най-важната задача трябва да е борбата с корупцията чрез системни мерки във всички власти", посочи Атанасов.

Трябва да има контрол и превенция на службите и периодични изслушвания на водещи експерти и ръководители на тези служби в парламентарните комисии. Той акцентира и въхру работата на прокуратурата. "Каквв е смисълът службите да разследват и събират доказателства, след като прокуратурата бездейства?", попита риторично Атанасов. По думите му е нужно да се въведе възможност за атакуване пред съд на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, но трябва да има филтър, за да не бъдат задръстени съдилищата.

Трябва да се направят много сериозни промени в начина за прилагане на Специални разузнавателни средства, смятат от "Деморкатична България". Атанасов посочи, че трябва да се ограничи кръгът от огани, които имат право да заявяват искане за прилагане на специални разузнавателни средства. Антикорупционната комисия също има право да предлага СРС и това е правен абсурд, коментира Атанасов. По думите му прокуратурата също има такова право и това трябва да бъде отменено.

Той поиска анализ на кадротово състояние в МВР и изрази съгласие пожарната да бъде извадена от ведомството и да бъде обособена в ново министерство, което да е ангажирано с гражданската защита.

"Трябва да има закон за обществния ред, както и закон за оперативно-издирвателната дейност. От МВР трябва да бъдат изведени всички несвойствени дейности като например чистачките – няма проблем тази дейност да бъде аутсорсвана. Не би трябвало в МВР да се назначават хора по няколко закона - закона за държавния служител, по кодекса на труда и т.н.", обясни Милен Иванов от "Продължаваме промяната".

По думите му има проблеми и с обучението и в момента след като излезеш от Академията на МВР може да станеш ръководител на 100 души, без никакво обучение за това как да ги ръководиш.

Едно от предложенията е икономическа полиция да стане истинска данъчна полиция и може да премине към данъчните.

"В момента има частни детективи, които работят на ръба на закона и могат без да се притесняват да наблюдават хора, да ги записват и следят и това е парадокс. Частните охранителни фирми не бива да са врагове на системата, ако разбира се спазват закона. Секторът за сигурност страда от липса на отваряне в посока частния бизнес", коментира Иванов.

По думите му, в момента има и няколко структури, които са с полицейски функции, но са извън МВР - Главна дирекция "Охрана на съдебната власт" и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". В момента те функционират в Министерството на правосъдието, а назначаването и функциите им са по Закона за МВР.

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на наблегна на това, че езиковата квалификация не трябва да бъде подценявана. По думите му, много от престъпленията са международни или са свързани с документи на чужди езици и езиковата подготовка също е изключително важна.

Участниците от четирите партии в дебата за вътрешна сигурност се договориха за някои конкретни политики и промени:

Изготвяне на пълен функционален анализ на МВР и цялостен преглед на дейността на министерството

Анализът да се изготви от представители на МВР (политическото и професионално ръководство), синдикални организации, външни специалисти, представители на Министерството на финансите и по един представител от всяка от четирите партии

На база на този анализ да се изработят нова структура, звена и състав, включително и да се обмисли обособяване на служби в нови звена или министерства

Изготвяне промени в законодателството или изцяло нов закон за структурата и функциите на МВР. Предстои да се преценява детайлно дали законът за МВР да остане и дали той да е функционален, структурен въз основа на заключенията и препоръките на анализа

Да има критерии за оценка на дейността и механизми за външен контрол

Контрол върху информацията и достъпа до информация, съвместим с партньорските служби

Освобождаване от несвойствени функции на полицейските органи

Обективно регистриране на сигналите и на престъпленията и отчитане на тяхната разкриваемост на база обективни критерии. В момента статистиката в МВР води едно престъпление като разкрито в момента, в който материалите се докладват на прокуратурата, а не когато има влязла в сила присъда като по този начин се генерира висока разкриваемост

Разширяване периметъра на действие и търсене на максимално експертно и финансово осигуряване за работа по програми с жертви и извършители на престъпления, домашно насилие, наркотици и рецидивна престъпност и взаимодействие с Министерството на правосъдието и Министерството на труда и социалната политика

Създаване на нова полицейска карта с фокус малките населени места и редовно полицейско присъствие и техника - видеонаблюдение, паник бутони и т.н.

Привличане на представители от местните общности

Повишаване на капацитета за криминалистика и криминология и връщане на криминологията в Националния институт

Институтът да възстанови научната, обучителната и методическата дейност

Обучение и специализация на кадри по криминалистика и криминология в чужбина

Изграждане на качествена база за съхранение на доказателствата, създаване на единна база данни

Подобряване на взаимодействието с чуждите партньорски служби с фокус към мигрантската криза

Засилен контрол и охрана на южната държавна граница с нови технологии

ГДБОП да засили взаимодействието с другите национални служби с фокус върху киберсигурността и създаване на унифицирана структура за киберсигурност и киберпрестъпления

МВР в противодействие на домашното насилие

Изграждане на разбиране на полицейските служители за правата на човека

Постоянно съпътстващо специализирано обучение в областта на криминалистиката за водене на интервю и разпити и др.

Нулева толерантност към нарушения и престъпления и незабавни действия

Оптимизиране на оперативно-издирвателната дейност, техническо осигуряване и въвеждане на полицейско разузнаване

Преглед и актуализация на закона за НСО, както и на всички закони в сектор сигурност

Създаване на система за професионално обучение и образование на служителите от сектор сигурност

Засилване противодействието на изпирането на пари по икономически сектори чрез засилване координацията на контролните органи

Пълен функционален анализ на ДАНС

 

Последвайте канала на

Калина Христова
3378 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
5454545454

2021.11.26 | 12:00

21
Животът на тази сбирщина ще е доста кратък по мое мнение
Петър

2021.11.25 | 20:54

20
Пуснете ли ДБ във властта ще стане едно - цялата корупция ще я отклонят към тях си.
Свилен

2021.11.25 | 20:32

19
ДБ защо са ги поканили въобще
Умник Гюро

2021.11.25 | 16:50

18
Промяната: нео-комунисти - глобалисти делят баницата с дърти комунисти от БКП/БСП, с боядисани комунисти и ДС-ченгета от Демократична България и шутовете-чалгаджии на борците и Мултигруп от ИТН. Български народе, този път те прецакаха 2 пъти, тъй като и президентът е от тази смрадлива баница. Честита промяна.
Mama

2021.11.25 | 16:20

17
LI4I 4E LIPSVA BOYKO DA UDARI PO MASATA. TEA VSI4KI SA SUPOLANKOVCI.
Нищоправец

2021.11.25 | 15:23

16
КОЙ Е "БЕЛИЯ",ОТ КОЙТО СЕ СТРАХУВА НОВИЯ СМЕШЕН МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО?КОЙ Е ВЗЕЛ ПАРИТЕ ПО ПОРЪЧКАТА ДА СЕ НУЛИРА "ДЕЛТА ГАРД". НА КОЙ СЕ ОПРАВДАВА МИНИСТЪРЧЕТО?
ЕЛЕКТPА

2021.11.25 | 14:11

15
Гледам и не вярвам на ушите си, и направо онемявам, като гледам новото политбюро на КОМпартия и присъдружното и ОФ, с главен секретар на блатото, Кауна Радеф. Където Мая Манолова Костинбродската се изживява като Цола Драгойчева , а в ролята на Дража Вълчева Импексовата Краднелия. Бойкикев е новия Петко Таков, а Славуца си същински Лилов. Двата харвардски плъха Макс и Мориц, се вживяват като Станко Тодоров и Пенчо Кубадински. В Блатото на Радеф, всяка крастава жаба, може да е Прецеден...

2021.11.25 | 14:03

14
Мракобесните на Радев,Кирливото и Асан
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.11.25 | 12:27

3
Гейберско-депесарското ОПГ мaми всички, че са нещо, което не са, а ce6e си залъгват, че пак ще се върнат на влacт и тогава жална им мaйка на искащите промяна. Бъркат абстpaкциoнизма с фaшизма. Това при тях е традиция.

2021.11.25 | 14:03

13
Гн Христо Иванов започна пръв революцията на росенец.Христо е велик.
До нашибания

2021.11.25 | 13:42

7
КАТО ГЛЕДАМ НЕ СПИШ ХОХОХО
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.11.25 | 13:40

5
ПРИ ПOБOЙ СЪС 67% НА 31% МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ НЕЩО МЕ ПЛАШИ?
До нашибания

2021.11.25 | 13:36

4
почивай вече, от какво те е страх

2021.11.25 | 13:49

9
Браво момчета,Българите сме в перили очи във вас.Господ дано ви дава як разум.Не като на гешев доган шиши и боко.

2021.11.25 | 14:02

12
Глупак,ще чакаш ама ваксина водеща до смърт!А ,когато го разбереш ще е късно.

Добави коментар

Водещи новини