Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа

  • 27 октомври 2021 18:35

  • 736
  • 2
Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа
©

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланика на Албания Доника Ходжа. В рамките на разговора бяха обсъдени отличните отношения между двете страни, активният политически диалог, задълбочаването на сътрудничеството в множество сфери от взаимен интерес и потенциалните области за неговото развитие.

„Албания и България са приятелски страни и партньори в НАТО“, заяви министър Стоев, като подчерта, че интензивният обмен, включително в културата и туризма, ще допринесе още повече за сближаването между хората. Откриването на културно-информационни центрове в двете столици би била важна стъпка в тази посока. Външният ни министър изрази надежда това да стане факт възможно най-скоро.

На срещата бе отбелязан и все по-нарастващият взаимен интерес в областта на туризма, като по данни на албанската страна през 2019 г. 45 000 българи са посетили Албания. Посланик Ходжа заяви, че страната й проявява интерес и към активизиране на връзките между висшите учебни заведения, включително възможности за отваряне на филиали на български университети. Това би било от полза и за българското малцинство в Албания.

В рамките на разговора бе приветстван подписаният преди дни в София от България, Албания и Република Северна Македония Меморандум за ускоряване на изграждането на Коридор 8, като министър Стоев подчерта, че завършването му ще има изключително значение за свързаността в региона.

Българската страна изтъкна и последователната подкрепа на България за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, като за нас водещ в процеса на присъединяване към ЕС остава принципът на собствените заслуги на всяка страна  кандидатка.

„В наше лице Албания има приятел по пътя към ЕС. Можете да разчитате на нашата подкрепа“, заяви министър Стоев.

Подчертан бе напредъкът на Тирана по пътя към ЕС, като страната ни не изключва възможността за разделяне на Албания и Република Северна Македония в преговорния процес.

Борислава Борисова
736 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.27 | 22:43

1
Я каква напърчена албанка! Екстра!
ббб

2021.10.28 | 10:59

2
Не се ли пише нейно превъзходителство бе тъпи селяни

Добави коментар

Водещи новини