Радев: България очаква преки ползи от бъдещите съвместни отбранителни проекти на НАТО

  • 14 юни 2021 20:07

  • 698
  • 16
Радев: България очаква преки ползи от бъдещите съвместни отбранителни проекти на НАТО
© Булфото (архив)

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази днес очакване за България да има преки ползи от днешните решения от срещата на върха на НАТО в Брюксел, които предвиждат общ бюджет и съвместни усилия за разработване на военни технологии, информира БТА.

Той съобщи пред български журналисти, че е разговарял с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг по този въпрос и очаква представители на новоутвърдените структури в тази област да посетят нашата страна за среща с академичните среди и военнопромишления комплекс. По неговите думи част от приетите днес решения ще дадат възможност за по-активно участие на българската военна индустрия и наука, включително на частните и на прохождащите дружества. Според президента България трябва да работи активно във всички направления, така че индустрията, науката и младите хора да се чувстват пълноценни и да извличат ползи от членството в НАТО. 

НАТО прие насоки за дейността си в следващите години

На срещата на върха на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящата дистанция между страните от пакта, разделени между производители и купувачи на оборудване, отбеляза държавният глава. По неговите думи производителите развиват собствените си икономики, докато страни като нашата, с ограничени възможности, допринасят за развитието на чуждите социални системи, защото се налага да внасят оборудване.

Тогава изказах своето виждане, че не виждам бъдеще на алианса като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии и заедно произвеждат високоефективно военно оборудване, и по този начин демонстрират своето единство. Още тогава предложих да се вземат мерки всяка съществена военна сделка да се съпътства от програми за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Тези предложения, днес мога да кажа с огромно задоволство, са намерили място в дневния ред "НАТО 2030", разработван от генералния секретар и неговия екип, отбеляза президентът. 

Радев в Брюксел: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство

Всички споделиха своето виждане, че най-важният фактор за нашата колективна сигурност е нашето единство като съюзници. За първи път в стратегически документ на НАТО се разглежда единството във всички измерения - не само в общата политическа воля и постигането на съвместимост във военен аспект, посочи държавният глава. 

Последвайте канала на

Novini.bg
698 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2021.06.14 | 20:26

1
Трябва да се търси вече отчет на новите,колко гербераста са Е.Б.А.Л.И днес примерно,за стимулиране на действията,всеки журналист трябва да ги пита,примерно Рашков,колко гербераски свинтера разчекна ти днес.
Тони Стораро

2021.06.14 | 20:31

2
Румба ти си гад блят

2021.06.14 | 20:33

3
Шиши го предупредиха навреме и си прехвърли имотите и е недосегаем, а Божков изгоря. След него горят Радев и неговото Божково- Радево правителство.

2021.06.14 | 20:34

4
Онзи ден Шиши пусна бомбата: чрез Пристанище Варна Радев в получил 60 млн $ от руснаците за да лобира за техни банки. Шиши сложи Радев на пържолника... Ще имаме президент ударен от закона Магнитски...

2021.06.14 | 20:34

5
Кьовеши получи папка от Гешев с документи и на есен Радево-Божковото правителство, начело с Радев по затворите.

2021.06.14 | 20:34

6
Радев, Радев, за Грипените и 5те милиона, може и да те помилват, ама за 60те милиона от руснаците, които получи през Пристанище Варна... Руснаците не са цивилизовани като шведите..

2021.06.14 | 20:35

7
Я кажи ми, грипенче ле бяло, отде идеш, де си ми летяло? Не видя ли бащини ми двори и не чу ли майка да говори: „Що ли прави мойто чедо мило, с чужди хора, краден хляб делило?“ Ти кажи й, грипенче че ле бяло, жив и здрав че тук си ме видяло. И носи от мене много здраве. До затвора, мъничко остана. Наближава в село да се върна, да се върна - бай Ставри да прегърна.

2021.06.14 | 20:35

8
Узунов взима парите с подкупа и всички видяха видеото, Истината лъсна. Ослушваш се,оставяш телефоните далеч от теб,пишеш си бележки като ученици от 5-ти клас и накрая плика с парите! И кой...? Пак бо*лука,заради който опикаха София и разнасяха заразата цяла година! МАЧКАЙ БОЙКООО!!!!

2021.06.14 | 20:35

9
ПОДСЪДИМИЯ СЪВЕТНИК НА РАДЕВ УЗУНОВ, ПОЛУЧАВА ПЛИК С ПОДКУП ОТ МИТНИЧАР. В РЕСТОРАНТ, ОСТАВЯТ НА 5 МЕТРА ОТ ТЯХ ТЕЛЕФОНИТЕ СИ И НА МАСАТА НЕ СИ ГОВОРЯТ А СИ ПИШАТ БЕЛЕЖКИ. СЛЕД КАТО ТЕЛЕФОНА ЗВЪНВА, ОТИВА ДО ТЕЛЕФОНА ВЗЕМА ГО И ЗАПОЧВА ДА ЧЕТЕ ОТ НАПИСАНАТА БЕЛЕЖКА...СЛЕД ТОВА ТРЪГВА С ТЕЖКИЯ ПЛИК, ПОГЛЕЖДА КАКВО ИМА ВЪТРЕ И ВИДИМО ДОВОЛЕН НАПУСКА РЕСТОРАНТА...ВЕДНАГА ОСТАВКА ЗА РАДЕВ .
Цола Драгойчева

2021.06.14 | 20:36

10
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата...

Добави коментар

Водещи новини