Ключова среща на върха на НАТО днес

  • 14 юни 2021 06:32

  • 631
  • 4
Ключова среща на върха на НАТО днес
© Getty Images, архив

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел, за да обсъдят стратегията за дейността на пакта в следващото десетилетие. Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в еднодневното заседание, информира БТА.

Дневният ред включва обсъждане на отношенията с Русия и Китай, включително по въпроса за бъдещия договор за контрол на въоръжаването, както и нововъзникналите заплахи за сигурността. Ще бъде разгледан също въпросът за Афганистан, където изтеглянето на военния контингент на съюзниците приключва до септември.

Чавушоглу: ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция

Ще бъдат приети решения за подобряване на отбранителните способности в Космоса и онлайн. Ще бъде одобрено създаването на общ фонд в подкрепа на изследвания за развитие и внедряване на най-нови технологии в отбраната. Участниците ще разговарят за задълбочаване на взаимодействието с ЕС в областта на сигурността и ще приемат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в навечерието на срещата очакване да бъдат взети решения за подобряване на политическата съгласуваност между съюзниците. В заседанието за първи път в качеството си на държавен глава ще участва президентът на САЩ Джо Байдън.

Novini.bg
631 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Президентът Радев

2021.06.14 | 08:27

4
paз6и oщe eднa oпopнa тoчкa нa тиквeнитe мyнчoвци - чe "в Евpoпa хapeсвaт сaмo тикви". С пpoфeсиoнaлисти в МВнР и 6eз нapoчeн сa6oтaж oт пpoсти кypвeтини, нeщaтa въpвят кaктo тpя6вa. Чeгъpт, чeгъpт, чeгъpт...
Идиот от Новини.бг

2021.06.14 | 07:54

3
нарича тук протестиращите лумпени, президента - тъпа фуражка, спец. службите - простаци.
Off

2021.06.14 | 07:05

1
Наш Myнчo със Спартана ли ще ходи - нали като го избраха обясни как ще пести пари на държавата да не лети с Airbus-а. Полетя до Брюксел веднъж с витловия самолет да му се обръмчи главата и после не повтори.
Бай Колю

2021.06.14 | 07:09

2
Ще ходи с куция катър на Бойко Банкенски !Гербаджията реве, като вдовица за чеп !

Добави коментар

Водещи новини