Столтенберг: НАТО е готов да отговори на атаки в Космоса

  • 14 юни 2021 16:46

  • 682
  • 3
Столтенберг: НАТО е готов да отговори на атаки в Космоса
© pixabay

Лидерите на страните от НАТО ще разширят използването на клаузата "Един за всички, всички за един", така че в нея да се включат и случаи на нападения в Космоса. Това заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на събитие, организирано от германския мозъчен тръст "Фонд Маршал", провело се няколко часа преди началото на самата среща на върха, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че на срещата лидерите ясно ще заявят, че всяка атака от Космоса или всяко нападение срещу космически технологии на членовете на алианса, например срещу сателити, ще доведе до задействането на член пети от договора на НАТО за взаимна отбрана на принципа "Един за всички, всички за един".

Около 2000 сателита се намират в орбита около Земята, като над половината от тях са управлявани от страни членки на алианса. Те осигуряват различни услуги, от мобилни комуникации до прогнози за времето, а военните разчитат на някои от тях за навигация, споделяне на разузнавателни данни и откриване на установки за изстрелване на ракети. Около 80 страни в света имат сателити. Частни компании също навлизат в този отрасъл.

Novini.bg
682 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Не се разбира...

2021.06.14 | 17:07

1
С извънземните ли ще се бием?

2021.06.14 | 19:00

3
Много смешно !! Войнствено настроените диваци готови да се бият срещу "враг " или "приятел" все тая, вжното да върви оръжейния бизнес... срещу цивилизация, която например е с милиони години по-напреднала .... ха ха ха ... Все едно виждам диваци от джунглата, които стрелят със стрели срещу атомни бомбардировачи !
.

2021.06.14 | 17:25

2
Ще отговори той НАТО на космическа заплаха... Те и мишките се канят да набият котката ама нещо не им се получава!

Добави коментар

Водещи новини