Джо Байдън призова за по-добра координация на НАТО по отношение на Русия и Китай

  • 14 юни 2021 15:29

  • 351
  • 0
Джо Байдън призова за по-добра координация на НАТО по отношение на Русия и Китай
© Getty Images

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призова в понеделник за "по-добра координация" между членовете на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) относно Русия и Китай, предаде БНР.

Байдън посочи двете страни като "нови предизвикателства", пред които е изправено НАТО и които станаха актуални "през последните няколко години".

Преди срещата на върха на НАТО в Брюксел президентът на САЩ заяви, че Русия "действа по начин, който не съответства на това, което се надявахме". Той подчерта член 5 на Алианса, който изисква от членовете да предприемат действия, ако някой от съюзниците им бъде атакуван, наричайки го "свещено задължение".

Политолог: Не трябва да има големи очаквания за среща Байдън-Путин

"Искам да поясня, НАТО е изключително важно за интересите на САЩ само по себе си. Ако нямаше такъв алианс, щеше да се наложи да го измислим. Това позволява на Америка да реализира бизнеса си по света по начин, който никога не би се случил, ако не беше НАТО ", обясни Байдън.

Президентът на САЩ Дсъщо така заяви пред партньорите си от НАТО, че отбраната на Европа, Турция и Канада е "свещено задължение" за САЩ. Това представлява значителна промяна от заплахите на неговия предшественик Доналд Тръмп да се оттегли от военния съюз.

Novini.bg
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини