Председателят на НС скочи срещу ГЕРБ заради мажоритарния вот

  • 21 април 2021 17:01

  • 14556
  • 19
Председателят на НС скочи срещу ГЕРБ заради мажоритарния вот
© bulphoto (архив)

Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ. Това каза председателят на Народното събрание Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" по време на дебата по Изборния кодекс на първо четене в Правна комисия.

"Тук искам да цитирам проф. Герджиков, който казваше, че правенето на закони, е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура. Това, което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове", заяви Митова.

ГЕРБ внесе законопроекта за мажоритарния вот

По думите ѝ ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в предизвикват "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен".

"Ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно на първо място изборна система да се приема за една нощ", каза още Митева.

Предвиждаме в промените в Изборния кодекс изборите в България да са мажоритарни, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Това каза по време на заседанието на Правна комисия председателят на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, във връзка със законопроекта на групата за промени в Изборния кодекс.

"Нашият законопроект достатъчно дълго време е обсъждан. Той е внесен в този мандат на Народното събрание, но преди това е внасян двукратно през преди около 5 години след проведен референдум, след заявени от близо 2.5 млн. български граждани намерения за промяна на избирателната система от смесена в мажоритарна. Колегите, които са били в предходни Народни събрания, а и новите имат вероятно политическа памет, знаят, че през 2016 г. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в беше политическата партия, която внесе въпросите за разглеждане в Народното събрание, а впоследствие внесе и законопроект, касаещ промяна на изборната система по отношение на мажоритарния вот. Сега предлагаме законопроект, който считаме, че отговаря на очакванията на българските граждани", заяви още Атанасова.

"Предвиждаме изборите в Република България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони", изтъкна още тя.

По думите ѝ мажоритарната изборна система е по-старата.

"В повечето страни изборите са едномандатни. Избира се само един от кандидатите от избирателен район. Тъй кат мотивите са дълги няколко страници, убедена съм, че всички колеги са се запознали с тях. Бих искала да кажа още няколко изречения, за да не отнемам от времето на Комисията по правни въпроси", добави тя.

По думите ѝ ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели 234 едномандатни изборни райони и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар.

"Всички 240 кандидати да бъдат предлагани за регистрирани само от една партия и коалиция и само в един едномандатен изборен район и както казах и в началото, изборите да бъдат в два тура, т.е. с абсолютно мнозинство да печели кандидатът, който ще бъде изцяло мажоритарният избор на българските граждани. От досега представените законопроекти, защото след като се представят и останалите, може би пак ще вземем отношение, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Смятаме, че по този начин тайната на вота ще бъде опорочена. Последният пример, който мога да дам беше с касираните избори през 2016 г. в Австрия", каза още Атанасова.

Последвайте канала на

Novini.bg
14556 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2021.04.21 | 17:20

1
Да, ама друг път.

2021.04.21 | 17:23

2
ДА СКАЧА ТАЯ ЛЪЖКИНЯ, ИЗЛЪГАХА ХОРАТА
ЕРГЕН

2021.04.21 | 17:45

3
И ТИ СИ ЕДНА ДОЛНА К....А

2021.04.21 | 17:48

4
Някой помни ли изборите при социализма? 99,99 % за БКП, а сега ако изключим ГЕРБ имаме 100% и сме задминали социализма. Дали пък за една седмица не построихме комунизма? Опа, пардон, тогава се казваше комунизама.
Ехо

2021.04.21 | 17:49

5
Нинова се усети ама късно. ДПС ще управлява с тия миризливци и яйчари.

2021.04.21 | 18:00

6
Новата Митева има нужда от логопед

2021.04.21 | 18:15

7
И нека да не скача толкова да не си счупи и краката и главата.

2021.04.21 | 18:16

8
ЗА ХОРАТА СЪС СРЕДНО IQ ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА БЯХА ЯСНИ! ХОРАТА С НИСКО IQ ТРУДНО СЕ ОРИЕНТИРАТ В СЛОЖНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА И ГИ НАТИКАХА В ПАРЛАМЕНТА!
С две думи

2021.04.21 | 18:22

9
И Тъй Нататък се отметнаха от обещанията си. И избирателите пак бяме излъгани... Сефте...

2021.04.21 | 18:22

10
Като са за такава система защо 10 години на власт не я въведоха къде спаха а забравих диктатора нямаше време от обиколки по страната и спане в Брюксел.

2021.04.21 | 18:24

11
Само да питам тази госпожа, мие ли си косата??

Добави коментар

Водещи новини