ГЕРБ внесе законопроекта за мажоритарния вот

  • 19 април 2021 17:43

  • 2911
  • 5
ГЕРБ внесе законопроекта за мажоритарния вот
© bulphoto (архив)

От партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г.

Атанасова: Г-н Трифонов, бъдете открит пред 2.5 милиона българи, които подкрепиха референдума ви

Този проект се оказа ябълката на раздора в държавата, след като от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" казаха, че засега той не им е приоритет, при положение, че преди 5 години хората на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в организираха референдум, в който 2,5 млн. души ги подкрепиха за мажоритарния вот. След позицията на Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. редица политици започнаха да критикуват ИТН, че са излъгали милиони хора. Самият Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в се оправда, че, за да се гласува толкова ключов проект е важно да има спокоен парламент и това щяло да се случи след време.

Ето акценти от предложенията на ГЕРБ:

- Предлага се изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

- Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

- Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

- При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК.

В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне "тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Novini.bg
2911 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.04.19 | 18:18

1
ХВАЛА НА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ! ! ПРЕБОРИ СЕ УСПЕШНО С МУТРИТЕ! ! НАТИКА ГИ ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ДА СТРАДАТ!

2021.04.19 | 20:40

5
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ЗА ЧЕРЕПА! "БЪЛГАРСКО ЛЯТО" Е ПРАХ В ОЧИТЕ! ОСНОВНАТА ГРУПА Е В ПАРЛАМЕНТА!
поредния кьор-фишек

2021.04.19 | 18:51

4
за печелене на време ...
Усещане за възможност

2021.04.19 | 18:39

3
Аз смятам че ГЕРБ и БСП ще се разберат и ще управляват заедно добре! Не на шега , но Нинова трябва да постъпи като Бойко!
Сволач

2021.04.19 | 18:37

2
Предложението е добро , защото с пропорционалния вот виждаме какво влиза в парламента!

Добави коментар

Водещи новини