Валери Симеонов: Комисията по хазарта е корумпирана и купена

  • 23 януари 2020 18:21

  • 42023
  • 66
Валери Симеонов: Комисията по хазарта е корумпирана и купена
© Булфото (архив)

Внесените промени в Закона за хазарта са мой личен ангажимент и амбиция. Искам да огранича тази проказа с търкането на талончета и билетчета. Тази дейност се извършва навсякъде. Свидетели сме как майки купуват билетчета на децата си, непълнолетни младежи също търкат, пенсионери си купуват сирене за 5 лева, за да им останат пари за билетчета. Това е недопустимо. Според Световната здравна организация хазартът е болест.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът и лидер на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, който коментира горещата тема за приетите промени в Закона за хазарта. Припомняме, по-рано днес на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси с 11 гласа "за" бе приет на първо четене внесения от Симеонов Проектозакон за промени в Закона за хазарта. Те бяха подкрепени от управляващите, а БСП и ДПС решиха да се въздържат.С промените се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лицензи ще бъдат прекратени, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Депутатите приеха промените в Закона за хазарта и забраниха частните лотарийни игри

"През 2018 година отново внесох проемни в Закона за хазарта, целящи забраната на реклама на лотарийните игри, но тогава имаше ледено коалиционно мълчание и моето предложение беше лашното към Европейската комисия, която каза "да" на промените, но незнайно защо моят Законопроект остана в деловодството на Народното събрание. Настоящите промени са продължение на онези от 2018 година, като са още по-прецизни и полезни за държавата. Пред вас седи един и същ човек, който си гони целите. След като миналата седмица внесох промените, незабавно писках среща с премиера, министъра на финансите и министъра на спорта и останах приятно изненадан от тяхната подкрепа. Пълни глупости са твърденията, че някой ми влияе по тази тема. На мен не може да ми кажи какво ще правя, това го знаят и премиера, и колаиционните ми партньори. Абсолютни глупости са твърденията, че съм инструмент на някого. Аз винаги правя това, което смятам за правилно и винаги казвам това, което смятам за истина. Никой не може да ми влияе. За никаква атака не става въпрос и няма никаква акция срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Аз изчаках подходящия момент, за да внеса тези промени. От медиите дойде публична информация, че частните лотарии не плащат такси и данъци. Прецених, че в момента няма избори и е подходящ момент да внеса Законопроекта. Пълни простотии са, че искам да отнема бизнеса на този толкова честен и почтен човек Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, за да го дам на някой друг. Медиите няма да изгубят от тези промени. Държавният спортен тотализатор също ще има нужда от реклама и ще рекламира по телевизии, радиа, сайтове", увери Симеонов. 

Валери Симеонов внесе Законопроект за забрана на частните лотарии

"Преди две години, когато внесох първите промени, се срещнах с Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и неговия адвокат. Говорихме си общи приказки. Той се опита да ме убеди, че много хора ще останат без работа, ако промените бъдат приети. Още тогава му обясних, че няма да стане така. За мен драстично са се увличили престъпленията заради зависимостта към хазарта. Син убива майка си, защото не му давала пари за търкане на билетчета, хората залагат апартаменти и имоти, за да могат да търкат. Това е страшна зависимост, а се опитват да изкарат търкането на билетчета като една невинна дейност. Лотарийните игри са най-разпространени. Това е причината промените да са насочени имаено срещу тях. Цялата нация е подложена на тази епидемия от хазартна болест. Всеки търка билетчета - от бабата, която се надява да спечели 100 лева, за да си плати парното, до децата. Това също е част от промените - лотарийните билети да се продават само в лицензирани обекти, а не както сега в магазини, в кафенета, по бензиностанции. Тези лицензирани обекти ще са пунктовете на тотото. Хората ще влизат и само там ще имат право да търкат билетчета", разкри Симеонов. 

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

"С промените се грижа и за приходите на държавата, не само за здравето на хората. На мен ми е ясно, че в този бизнес се въртят 600 млн. годишно и за пет години са спестени милиарди от данъци и такси за държавата. Има укрити приходи. Дали това е на ръба на закона, не мога да кажа, защото не съм прокурор. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) се състои от пет човека и за мен тя е корумпирана и купена. Не е толкова трудно да изкушиш и купиш пет човека. Който има интерес, той купува.

Комисията по хазарта отдавна си е частна, че и еднолична

Днес премиерът Бойко Борисов го обясни много хубаво. Спортният тотализатор, който има приблизително 10 пъти по-малко приходи от частните лотарии, е платил за 2019 г. 25.2 млн. лева. Националната лотария е платила 19.7 млн.лв. Значи имаш 10 пъти повече приходи и плащаш с 30 % по-малко. За мен това е престъпление. Прокуратурата се е заела със случая. Нека поразпитат членовете на ДКХ и истината ще лъсне. Ще разберем много неща. Защото за мен вина носи и този, който корумпира, не само тези, които се корумпират. Всичко е прочит на закона. Аз не съм специалист, но си направих труда и прочетох закона. Тези хора са плащали 20% върху комисионните на игрите и са укрили милиони годишно. Това го установи и АДФИ, което за мен е достатъчно доказателство. Освен това Националната лотария е печатила талоните си в Индия, а не в САЩ, както те твърдят. Всички талони и билетчета навсякъде се продават без касов бон, което също е нарушение", завърши Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

 

АДФИ: Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева, проверките продължават, сумата се очертава да бъде много по-голяма!

Нека да припомним, на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Държавен служител от НАП на път да изхвърли от България огромна международна компания, една от най-големите данъкоплатци в страната ни.

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). В статия публикувана преди една година, предвидихме какво ще се случи с лиценза на Betfair  и то се случи както го бяхме описали - припомнете си ТУК! Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.  

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

Днес темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Той изрази недоволство с връзките, които се правят с ФК "Левски" и напомни, че е болен левскар. "Бизнесът трябва да бъде непроверяван и да не плаща данъци ли?", попита премиерът. Това е официален доклад (на АДФИ) и касае разлика в неплащане на такси за стотици милиони. Ако е вярно това, повтарям, значи не са платени стотици милиони такси от различни дружества. Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. И ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лиценза. Така че ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е верен, няма да има от какво да се безпокоят. Дали е виновна комисията и дали хора ще бъдат осъдени - ще видим. В момента всички работят на пълни обороти​​ - коментира Бойко Борисов.

Борисов: Болен левскар съм, но няма нищо да крия. Който не плаща, му се взима лиценза

Вчера на специална пресконференция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Финансовата инспекция се извършва по разпореждане на министъра на финансите от 12 декември 2019 г. и със заповед на директора на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 г. 

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов

На брифинга Начев съобщи, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лев, като се очаква сумата да нарасне. От член 30 алинея 3 на Закона за Хазарта е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори, за същата хазартна игра, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установено е, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси, стана ясно още на пресконференцията.  

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", сумата е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, като това е сумата за периода  2014 г. до 2019 г. С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДКХ справки по месеци на броя и стойността на направените залози за всяка игра, но все още чакат цифрите. При условие, че базата, на която са били определяни годишните такси, е била същата, по която са определяни спрямо държавното предприятие, сумата е повече от 210 милиона, разкри Начев и добави, че очакванията му са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде доста променена и да нарасне. След приключването на финансовата инспекция резултатите ще бъдат публикувани официално, като се очаква това да стане в рамките на един месец. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
42023 66

Свързани новини

Коментари 66

Добави коментар
Факт

2020.01.23 | 18:43

7

Ако купувате цигари ("Булгартабак"), техника от "Техномаркет", или каквото и да е от Lafka, вие финансирате ДПС. Не го правете.

Те са силни с нашите пари

2020.01.25 | 17:52

66

EДНО разумно изказване.

2020.01.24 | 09:49

65

Е какво не е прав Валери???. Много ясно е казано. Много крадци има в тази държава, и много защитници имат по форумите.

2020.01.24 | 06:53

64

Няма по-важно от кражбите на червените олигарси и техните партии!

Българ

2020.01.23 | 21:57

40

Тя тъз лотария от вчера хаха, циркаджийските им номера край нямат. Пак отплесват вниманието от важните въпроси!!!!

2020.01.24 | 06:53

63

Няма по-важно от кражбите на червените олигарси и техните партии!

АнтиГаньо

2020.01.23 | 22:02

42

Много маловажен въпрос, какво са 250млн.лв. за теб Болгар.. Болгар?

2020.01.24 | 00:20

55

Това е единствено хубаво нещо което направи валери и единствен път е прав

2020.01.24 | 06:49

62

Не е единственото хубаво! Опита и с шума да се справи, и за "кресливите" майки беше прав, защото исканията на всичките 7 жени бяха единствено политически, подклаждани от комунистите..

Седесарска България - най-корумпирана в ЕС

2020.01.23 | 19:25

23

Сложиха ни под постоянен мониторинг като държава от престъпници, защо търпим това, да изринем седесарската тор.

До простия!

2020.01.24 | 06:22

61

Изрини се....!!!

От малоумници, файда никаква !

Те и комунистите на времето унищожиха всичко, което им пречи да крадат, но видя ли до къде стигнаха ?!

Ти, да не мислиш, че си по-умен ?!

smoke_chiba_chiba

2020.01.23 | 21:41

37

Приятелю явно не осъзнаваш коя година сме.

ДЖОЙС

2020.01.24 | 06:05

60

ЗЛОБНО ДЖУДЖЕ СИ ВАЛЕРИ. МОЗАК ТИ Е КОЛКОТО НА АДАША ТИ БОЖИНОВ.

Стария хъш

2020.01.24 | 02:47

59

Не му бутат от печалбата на този крадец и колко се загрижил за хората.Тарси ни под сенката на морковите толкова ниско.Дребния и средния бизнесса грабнака на икономиката бе простак комунистически.

Валери, алчен си

2020.01.24 | 00:12

54

"Майките купуват билети на децата." А в тото може да участват ха,ха... То не е ли хазарт?
Ще съсипят и лотарията това ще стане.

2020.01.24 | 00:27

58

Маиките на протест

2020.01.24 | 00:25

57

И без това те мразят и ти правят мърсотий,поне си прави каквото искаш.

Добави коментар

Водещи новини