Борисов: Болен левскар съм, но няма нищо да крия. Който не плаща, му се взима лиценза

Създава се едно много грешно впечатление, къде с умисъл, къде не или от незнание, не знам. Но в публичното пространство вървят едни странни заключения. На моето бюро има доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от много страници. За този доклад те си носят отговорност. Това е официалният доклад, който е дошъл при мен, касае разлики за неплащане на такси за стотици милиони. Прегледах го, но прокуратура се е заела и няма да споменавам имена. Никъде в него не пише за футболен клуб "Левски". Не мога да разбера каква е връзката с това да не си платил такси, ако е вярна тази информация, и затова прокуратурата го проверява. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на NOVINI.BG.

 "Редно ли бе този доклад да бъде прибран и скрит. Това е въпросът към мен, къде виждате, че в този доклад, дошъл при мен от Държавна агенция през финансовия министър, сезиран прокурор и което и да е физическо лице, да не говорим футболен клуб. Къде виждате тук футболен клуб "Левски"? Утре ще се видя с желаещите, защото така или иначе се виждам с всички. Аз съм левскар и то болен левскар. За каква национализация и за какво одържавяване става въпрос - ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони държавни такси, дали ще има осъдени - ще видим, в момента всички работят на пълни обороти. Изведнъж започват някакви срещи с фенове, някакви предупреждения - за какво, че не съм скрил доклада ли?! Никой на никого не взима фирмата, тази дейност е лицензионна, ако някой не си е платил - ще му се отнеме лиценза. Къде е одържавяването, къде е национализацията? Или бизнес, през който са минали над 3 млрд., да не бъде проверяван. Още повече той се обвързва и със Закона за хазарта, който ние отдавна искаме да променим. Нито има някъде пресечна точка на този доклад с това, което се предлага в парламента. Възложил съм на финансовия министър и на Менда Стоянова, и ако се стигне до гласуване от мнозинството, ние можем да подкрепим, и изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, не може да се аутсорсва, не може да се преотдава, да е абсолютно сигурно, че освен държавата никой друг не може да се занимава с подобна дейност. Това е другото внушение, което се прави. Че едва ли не друг играч или други играчи трябва да се вкарат в този бизнес. Ако парламентът, защото сме парламентарна република, вземе това решение - трябва това да бъде описано. Ако този доклад е верен - ще имат проблем много хора, ако не е верен - няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение - да изпратим да се провери и да се констатира.  Това го правим в много фирми и на много места, сега му е дошло времето за тази проверка тук. Къде е свързан "Левски"? "Левски" го има преди мен и след мен ще го има, има го и преди Божков и винаги ще го има. Утре ще ги видя и ще им дам да прочетат това, което имам аз.  Изпълнили сме това, което трябва да направим. Нищо повече. Думите "национализация" и "одържавяване" са дълбоко неверни. Никой не може да пипне на някого фирмата, но когато държавата дава лиценз на дадени фирми да управляват един бизнес и затова да плащат такси на държавата, ако не ги плащат се взима лиценза - нищо друго", каза още той.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Вчера на специална пресконференция от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Финансовата инспекция се извършва по разпореждане на министъра на финансите от 12 декември 2019 г. и със заповед на директора на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 г. На брифинга Начев съобщи, че две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лев, като се очаква сумата да нарасне. От член 30 алинея 3 на Закона за Хазарта е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори, за същата хазартна игра, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установено е, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси, стана ясно още на пресконференцията. 

Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов

Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало Държавното предприятие "Български спортен тотализатор", сумата е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, като това е сумата за периода  2014 г. до 2019 г. С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДКХ справки по месеци на броя и стойността на направените залози за всяка игра, но все още чакат цифрите. При условие, че базата, на която са били определяни годишните такси, е била същата, по която са определяни спрямо държавното предприятие, сумата е повече от 210 милиона, разкри Начев и добави, че очакванията му са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде доста променена и да нарасне. След приключването на финансовата инспекция резултатите ще бъдат публикувани официално, като се очаква това да стане в рамките на един месец.

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Валери Симеонов внесе Законопроект за забрана на частните лотарии

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.  

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

Коментари

 1. 2020.01.26 | 11:31

  Защо столкова не платени данаци черепа е на свобода , ако бях аз и садия изпалнител щеше да мине

 2. 2020.01.24 | 12:25

  Вярно е, че си болен ама в главата.

 3. 2020.01.23 | 13:29

  Не всички левскари са говеда, но всички говеда са левскари!!!

  1. 2020.01.24 | 05:27

   НЕ ВСИЧКИ ЛОВЕШКИ ЧОРБАРИ СА СВИНЕ, НО ВСИЧКИ СВИНЕ СА ЧОРБАРИ

 4. 2020.01.24 | 05:03

  НЕ ТИ НЕ СИ ЛЕВСКАР, ТИ СИ РЕКЕТЙОРА НА БЪЛГАРИЯ. НОМЕР ЕДНО. НОМЕР ДВЕ Е ДЖУДЖЕТО ВАЛЕРИ. ИМА ЕДИН ФУДБОЛИСТ НЕГОВ АДАШ. ПО АКЪЛ СА ЕДНО КЪМ ЕДНО.

 5. 2020.01.23 | 12:00

  За боклука кажи нещо. Защо си разрешил да се вкрава и мърси въздуха,земята и водата на БГ? Кога ще спреш това поредно чудовищтно престъпление срещу бг народ? Левси касае само една шепа лумпени,чистия въздух и природа млн бг,а и туристите,които идват в БГ.

  1. 2020.01.23 | 19:31

   Чакаме отговорите. Има ли параграф по който правителството да не ни е затрило в кчи гз.

 6. 2020.01.23 | 13:48

  Само пушилка, бас хващам!!!

 7. 2020.01.23 | 13:31

  Кой та пита от кой отбор си бре хидиотино!?! Къде се навираш глупако!?!

 8. 2020.01.23 | 13:26

  Въпросът е, защо до сега е мълчано по въпросът!?!

 9. 2020.01.23 | 13:24

  Бойко колко си прав! Болен левскар! Колко си прав, както никога до сега!

 10. 2020.01.23 | 13:21

  На Валерката глупостите могат да разболеят и най-здравия човек.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли да се въведе задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните?

Трябва ли да се въведе задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.