Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

  • 10 януари 2020 13:55

  • 9778
  • 9
Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?
©

От конфликта между Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и семейство Найденови стана известно, че пет години свързаните с Божков "Национална лотария" и "Лотария България" са внасяли по-ниски такси по Закона за хазарта в бюджета в сравнение с държавния тотализатор и така са си спестили около 250 млн. лв. По-благоприятното облагане бе признато и от Държавната комисия по хазарта.

Каква е схемата

 

Васил Божков

По закон моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Именно от този текст (приет през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски") се възползват "Национална лотария" и "Лотария България". Компаниите, които стоят зад тях, са съответно "Ню геймс" и "Национална лотария" зад първата и "Евробет" зад втората. Преди 2015 г. - в продължение на година, изобщо не плащаха данък, защото се оказа, че те са изпуснати от закона (пропуск отново на кабинета Орешарски), припомня в-к Капитал. 

 

Братя Найденови: Божков се разтрепери и заяви - ще ви ликвидирам

 

Как е възможно? В правилата на "Национална лотария – моментни игри", одобрени от комисията по хазарта, се посочва, че "Ню геймс" събира комисиона за участие в играта. В същото време "Ню геймс" е с издаден лиценз за организиране на моментна лотария. По същия начин в правилата за организиране на "Лотария България" е посочено, че компанията с лиценз за организирането й - "Евробет", събира комисиони за участие в играта. Тоест, вместо да удържат 15% върху сумата на закупените талони, те облагат с 20% разликата между получените залози и изплатените печалби. А по закон те са длъжни да разпределят минимум 50% от приходите от залози към играчите. На този факт преди време обръща внимание и Бойко Димитров от "Да, България" в статия за "Капитал". "Имайки предвид, че минималният дял на печалбите е 50%, то те плащат 0.5х 20% = 10% вместо 15% данък. Така минималното спестяване е 33%. При дял на печалбите 60% се получава 0.4х20% = 8%, което вече прави 46% спестяване на данък. Аналогични са правилата и на "Лотария България", посочва той.

 

Цветомир Найденов: Ние сме първите, които се осмелиха да се опълчат на Васил Божков за 30 години
 

От интервю на изпълнителния директор на "Националната лотария" Димитър Ганев пред "Медиапул" преди време става ясно, че при 2-левовите билети връщат на участниците най-малко 57%, а при 10-левовите талони наградният фонд е 75%. Ако приемем, че средно 60% от приходите от талончетата се връщат обратно като раздадени печалби, то излиза, че за четири години – от 2015 до 2018 г., бюджетът е ощетен с поне 78 млн. лв. само от модела с комисионата от страна на "Ню геймс". Изчисленията са на база декларираните от компанията приходи за периода, които обаче може да отчитат само процент от събраните залози.

 

Братя Найденови: Когато Efbet започна да печели, Божков ни сложи в черния списък и поиска бизнеса ни
 

Правилата на игрите могат да се намерят на сайтовете на двете лотарии като този на "Национална лотария" е с подпис и печат на Държавната комисия по хазарта, датиращ от 9 март 2018 г. На практика излиза, че с благословията на държавата двете компании са оптимизирали дължимото към държавата. Сега Найденови показват и две декларации по Закона за хазарта, които всеки оператор е длъжен да попълва и изпраща ежемесечно – едната на тотализатора, а другата на "Ню геймс". От тях става ясно, че държавното дружество е декларирало получени залози и е платило такса 15% върху сумата, докато "Ню геймс" е декларирало стойност на получени такси и комисиони и е платило 20% върху тази по-ниска сума.

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов

 

Какво казва регулаторът

От ДКХ твърдят, че в Закона за хазарта няма дефиниция на понятието "хазартни игри, за които се събират такси и комисиони". "Липсата внася известна неяснота по отношение на конкретните хазартни игри, за които се дължат държавни такси по този ред. В някои от законите на държавите - членки на ЕС, свързани с регулацията на хазарта, се приема, че такъв тип облагане се прилага към хазартните игри, при които играчите залагат един срещу друг и хазартният оператор събира комисиони за покриване на организационните разходи и за заплащане на дължимите данъци", посочват от ДКХ. Оттам признават, че двете частни лотарии плащат държавна такса в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисиони и тази практика е от 2015 г. И допълват двусмислено, че "възприетите от хазартните оператори различни подходи към формирането на конкретния им размер водят до разлики, които не би следвало да се получават, ако законодателят е въвел прилагането на тези подходи като алтернативни".

 

Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

 

Стои въпросът защо години наред никой в тази комисия не е забелязал разликата и ако не друго, то поне не е инициирал законова промяна, която да не позволява подобна практика. На 18 декември "Капитал" попита и министъра на финансите Горанов дали ще предложи законодателна промяна, с която да направи еднозначно прилагането на високата такса, която в момента плаща само държавният тотализатор. До редакционното приключване на броя не получи отговор. Единствената публична изява на министъра по темата е в bTV през декември, когато заяви, че има получен сигнал по темата и че е възложил проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция".

 

Как българи се опитаха да купят румънски журналисти

 

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ме заплаши с убийство

 

Разривът между съдружниците в Еврофутбол Цветомир Найденов и Васил Божков е факт

 

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

 

Efbet пред БТА: Efbet не е и никога няма да бъде на Васил Божков

Последвайте канала на

Novini.bg
9778 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Велинградски милиционерски боклук

2020.01.22 | 13:10

9

Велинградска помия, още ли си жив. Ти и другата гювендия от там /Шулевица/, трябва да бъдете ликвидирани своевременно, за да съществува тая държава нормално.

Gogou

2020.01.12 | 13:44

8

Някой знаели кой е Александър Георгиев, шефа на ДКХ?
Приятел и съученик на брата Горанов

Интересно

2020.01.11 | 11:27

6

как така г-жа Лъжа още не е захапала правителството с този случай? Нали се бори с корупцията, или за хора на ДС може???

ааа

2020.01.11 | 11:30

7

Че нали ше я опушкат веднага...Колко са милионките от импекса в сравнение с тези наБожков...

2020.01.10 | 17:45

5

Написаното горе говори само едно - за безстопанственост на Министъра на финансите и Председателят на Дрържамната комисия за хазарта.

2020.01.10 | 17:38

4

da e a I glupavite draskaci vasil moje da plashta niski danaci no za tova plasta na ha poznaite koi grobarski slugi I podlogi.

Истината

2020.01.10 | 17:27

3

МАГИЯ!!!

Обективен

2020.01.10 | 15:23

2

Където и да бутнеш в тая страна, отвсякъде изскача Корруппция... А иначе, за обикновения човек, ако сгафи - няма прошка.

2020.01.10 | 15:20

1

Тук е така, ..Мафията си има държава"!

Добави коментар

Водещи новини