Предлага се НС да възложи на МС да преговаря със САЩ за нов изтребител (обновена)

  • 21 декември 2018 18:43

  • 2125
  • 38
Предлага се НС да възложи на МС да преговаря със САЩ за нов изтребител (обновена)
© gettyimages (архив)

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си за резултатите от работата по изпълнение на приетия от НС актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е внесен днес в МС.

Това обяви на пресконференция днес заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ръководител на политико-военната група по проекта за изтребителите. Предлага се още МС да предложи Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация. По този пункт преговорите ще трябва да доведат до проект на договор, който отново да се приеме от МС и да се внесе за ратификация от НС, обясни Запрянов. Предлага се при изготвяне на проекта от българската страна задължително в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят и на интересите на външната политика, и на националната сигурност на България както в региона, така и в съюзен формат", се посочва в доклада на двамата министри, който е изготвен на базата на доклада на политико-военната група и на протокола от работата на съвместната работна група.

В общата му част съвместната работна група констатира, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия - "Юрофайтър", на САЩ - F-16, и Швеция - "Грипен". Проверката е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не съдържат необходимата информация, която да позволява анализ и оценка. И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни. За да се сключат договори с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване, обясни Запрянов, като уточни, че стойността на това оборудване, лицензии и разрешения от трети страни не е включено в техните ценови предложения.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността коментира в отговор на въпрос, че американското законодателство е такова, че не предоставя една част от информацията, преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство. Цялата информация по отношение на въпросите, които задаваме, включително и подобряване на цената, може да се постигне само при директни преговори между двете правителства, допълни Каракачанов.

При тази ситуация имаме два варианта - да спрем проекта и да започнем отначало, да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички необходими параметри и да предложим договор, каза още министърът. В отговор на въпрос Каракачанов заяви, че армията ни за съжаление отдавна е заложник на безхаберието на българските политици през последните 28 години. Най-големият ни страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, никой не дава гаранция, че след година и половина няма пак да зациклим, отбеляза министърът. Когато не си произвеждаш нещо сам, винаги си зависим от друг, каза той.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

БТА
2125 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар

2018.12.22 | 15:05

38

Има нещо фалшиво в думите на каракачанов:

Краварите били казали: „Първо се вържете да купите от нас , а след това ще ви кажем какво сте купили, на каква цена и колко ще струва експлоатацията му“, естествено като включат и комисионните получени за „определяне“ на победителя!

Не мога да разбера „чеверме войвода“ нас ли има за идиоти или сам се прави на такъв?

2018.12.22 | 12:29

36

Грешките на лекарите са в гробищата , а грешките на учителите в парламента .

По-точно

2018.12.22 | 14:23

37

казано: недовършената работа на бащите са в парламента!

Доктор Менгеле

2018.12.22 | 10:06

35

Болят ли ви зъбките, уважеми комунисти? Няма страшно, любимият ви чичко доктор Йозеф лекува всякакви болести, включително и комунистически зарази!

2018.12.22 | 09:04

34

БЪЛГАРИЬО, БЪЛГАРИЬО до кога ще се влачиш като влечуго от едно робство към друго ??? Р,Ралин

ДЕМОКРАТ

2018.12.22 | 09:02

33

НАЙ- БЕДНАТА МИНАЛА ВЕЧЕ ДЪНОТО НА ЕВРОПА ЩЕ ПОДПОМАГА ИНДУСТРИЯТА НА САЩ !!! ТЪПАЦИ !!!!

вашата......

2018.12.22 | 08:18

32

Комунизъм с американско лице или как се наведохме на краварите .

стефан

2018.12.22 | 07:23

31

Браво г-н Борисов , изпълнихте възложената задача. Ще Ви осигуриме поне още един мандат, щчитаите изборите за спечелени, а комисионни даваме на партньори не на слуги!

2018.12.22 | 07:05

30

Значи е време сами да си произвеждаме самолетите както Швеция

Tzv Tzv

2018.12.22 | 06:17

29

А че ЦВИНОКИО вече похарчи комисионните тия се чудят кой самолет ще да е.....

Стоил

2018.12.21 | 23:20

28

Таман се дават толкова куп пари поне да има с какво наистина да се отстоява в реална обстановка.

Добави коментар

Водещи новини