Предлага се НС да възложи на МС да преговаря със САЩ за нов изтребител (обновена)

  • 21 декември 2018 18:43

  • 2125
  • 38
Предлага се НС да възложи на МС да преговаря със САЩ за нов изтребител (обновена)
© gettyimages (архив)

Правителството да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет - това предлагат министрите на отбраната и на икономиката в доклада си за резултатите от работата по изпълнение на приетия от НС актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е внесен днес в МС.

Това обяви на пресконференция днес заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ръководител на политико-военната група по проекта за изтребителите. Предлага се още МС да предложи Народното събрание да разреши проектът за международен договор да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с решение на Народното събрание, при условия на последваща ратификация. По този пункт преговорите ще трябва да доведат до проект на договор, който отново да се приеме от МС и да се внесе за ратификация от НС, обясни Запрянов. Предлага се при изготвяне на проекта от българската страна задължително в преговорния екип да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

"Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят и на интересите на външната политика, и на националната сигурност на България както в региона, така и в съюзен формат", се посочва в доклада на двамата министри, който е изготвен на базата на доклада на политико-военната група и на протокола от работата на съвместната работна група.

В общата му част съвместната работна група констатира, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия - "Юрофайтър", на САЩ - F-16, и Швеция - "Грипен". Проверката е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не съдържат необходимата информация, която да позволява анализ и оценка. И при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни. За да се сключат договори с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване, обясни Запрянов, като уточни, че стойността на това оборудване, лицензии и разрешения от трети страни не е включено в техните ценови предложения.

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността коментира в отговор на въпрос, че американското законодателство е такова, че не предоставя една част от информацията, преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство. Цялата информация по отношение на въпросите, които задаваме, включително и подобряване на цената, може да се постигне само при директни преговори между двете правителства, допълни Каракачанов.

При тази ситуация имаме два варианта - да спрем проекта и да започнем отначало, да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички необходими параметри и да предложим договор, каза още министърът. В отговор на въпрос Каракачанов заяви, че армията ни за съжаление отдавна е заложник на безхаберието на българските политици през последните 28 години. Най-големият ни страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, никой не дава гаранция, че след година и половина няма пак да зациклим, отбеляза министърът. Когато не си произвеждаш нещо сам, винаги си зависим от друг, каза той.

Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС и председател на съвместната работна група, отбеляза, че при работата на групата правилата са били ясни. Придържали сме се към обективност, безпристрастност към страните и се стремяхме да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения, посочи той.

БТА
2125 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
гражданин...

2018.12.21 | 17:58

1

Дежавю? Нашите продажници не случайно ходеха до САЩ, а и секретаря на отбраната на САЩ идва тук. Е, издърпаха им ушите...Сега и проекта ще променят, защото ФАЩ не могат да доставят първите самолети до 24 месеца...Това какво се нарича според българските закони? Уви всички съдии, прокурори и т.н. ТЕ СА СИ ГИ ИЗБИРАЛИ!!!

2018.12.21 | 17:59

2

Станахме васална държава на краварите.. майкоооооо

Умник Гюро

2018.12.21 | 18:08

3

Точно така. Стига вече със съветските летящи гробници!

Тъпак Гюро

2018.12.21 | 18:27

6

Точно така примат такъв. Сега ще започнем с американските летящи гробници.

Въййй

2018.12.21 | 18:19

4

Че то се знаеше,нищо ново

Браво !

2018.12.21 | 18:21

5

Слава Богу ! Едно разумно за страната ни решение !

Цункайте ковбойски дупета,

2018.12.21 | 18:48

7

седесарски кypви, и нашите летци ще има да се насират като янките щом ги погнат руските МИГ-ве и СУ-та. Скъпо, негодно, ама американско.

Затова

2018.12.21 | 18:52

8

народът мрази СДС-тата, след 700 години робство седесарските педали пак ни направиха роби.

Сини разпорени гъзове

2018.12.21 | 18:54

9

Яка пръдня ще падне в тия краварски хвърчила само да прелети някой братушка на 5 метра разстояние, но таква ни се пада щом още търпим синята воня.

Кypвите са си кypви,

2018.12.21 | 19:06

10

30г. седесарски кypвенлък и накрая от Краварника ни плюха на мутрите, нямало да ни хранят повече.

СДСамолет

2018.12.21 | 19:09

11

Ковбойските хвърчила ги изстрелват с ластик от самолетоносачите, техниката им е напредничава, ама ластична.

Добави коментар

Водещи новини