Ген. Константин Попов: Има възможност за промяна на сроковете за изтребителите

  • 08 октомври 2018 09:09

  • 1558
  • 2
Ген. Константин Попов: Има възможност за промяна на сроковете за изтребителите
©

Има възможност за удължаване на сроковете относно решението за изтребителите. Но е важно да се вземат правилните решения за един боен самолет, който да преодолее техническата и технологична изостаналост, от която страдаме. Това каза  председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов в ефира на БТВ.

"Най-новите ни самолети са придобити през 1989 г. Това е голяма технологична пропаст има в такава сфера като бойната авиация. Стигнахме до един етап, в който вече има сериозен оптимизъм и сериозни надежди, че в края на краищата тази технологическа пропаст ще бъде преодоляна. Четирите варианта са предложени, сега е важно оптимизирането на пакета, понеже една бойна машина сама по себе си нищо не представлява", каза Попов.

"Необходимо е да се отнесем сериозно към всички останали неща. Това са подготовка на летателен състав, инженернотехнически състав, логистично осигуряване, поддръжка и т.н. Вътре в офертите може да има сериозен разговор", добави той.

"В началото на следващата година се очаква да бъде ратифицирано договора за изтребителите. Този договор е междудържавен и трябва да мине през парламента. Средата за сигурност се промени, по-динамична и противоречива е, заяви председателят на комисията по отбрана в НС. Нестабилен е светът, трябва да сме готови, за да можем евентуално да реагираме. От ратификацията до постигане на пълните оперативни способности са необходими 6-7 години. Затова трябва да можем да предвидим бъдещите процеси", каза още ген. Константин Попов.

Мая Йорданова
1558 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Доктор Менгеле

2018.10.08 | 11:04

2
Всички комунисти и руснаци да се изгонят от територията на Велика България.

2018.10.08 | 10:05

1
И вие ли се продадохте генерале?И вие ли като Радев продахте честта си? Какви технологични глупости F-16 e технология от края на 1960, F-18, Gripen-а и МИГ-29 са от края на 1970. Кого заблуждавате? Това, че са сменили авиониката,радари и тн. не значи нищо, технологията, динамика на полета си е същото желязо. Погледнете и вижте какво казват американските пилоти относно руските самолети и при една евентулано война кой би имал предимство.Но разбира се важно е колко пари е лапнал някой. А при такива сделки комисионните са огромни....

Добави коментар

Водещи новини