Политолог: Тенденцията в световен мащаб е на отказ от мажоритарната система

  • 22 ноември 2016 09:24

  • 1495
  • 7
Политолог: Тенденцията в световен мащаб е на отказ от мажоритарната система
© Булфото

България се намира в предкризинсно политическо състояние, което може да е и добра, и лоша новина. Така политологът Иво Маев коментира пред БНР темата в политическа криза или конституционна процедура се намира властта след президентските избори.

Добра, доколкото може да се провери способността на институциите да демонстрират своя интегритет. Лоша, доколкото можем да се съмняваме в този интегритет, посочи той.

В края на мандата си Плевнелиев търси възможности за лавиране, доколкото му позволява конституцията и да запази добри я вкус от своето управление, който държи да остави в обществото, смята политологът.

Отлагането на връчване на мандат от Плевнелиев в първата седмица след изборите може да бъде разчетено като стремеж на президента да потърси от действащото правителство в оставка желанието да довършат вече започнати неща. Бюджетът е едно от тези неща. Той не е толкова лош, колкото опозицията се опитва да го изкара. Политическите партии в момента не могат да се отърват от постоянното си желание да използват популистки толкова важен закон като бюджетния, заяви Маев.

Мажоритарната система с абсолютно мнозинство на два тура устройва големите партии и ако се вярва на резултатите от референдума – и два и половина милиона българи, каза още Иво Маев. Той дефинира ключов по думите му проблем – опит за неформално преначертаване на избирателните райони за сметка на възможността в определени райони да се концентрира повече власт с по-малък избор, за сметка на големи райони, където тежестта на един глас да е по-малка – при гласовете от чужбина.

Политологът изтъкна: "Деветте мандата от чужбина при наличието на два милиона българи навън, грубо казано, би означавало, че един депутат тежи 220 хиляди гласа сред българите в чужбина. На фона на районите в страната това е смешно".

Мажоритарната система работи в общества, които не могат да бъдат описани като велики демокрации, с изключение на САЩ, Великобритания и Индия, допълни политологът. Според него в световен мащаб тенденцията е към отказ от мажоритарната система.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1495 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.11.23 | 11:47

7
Само не знам в дали в парламентите по цял свят попадат недоразумения и престъпници като бат сали?

2016.11.22 | 13:31

6
учиндолския ..чул ..или прочел ..някъде си ..жабите се подковават като..конете и решил ..не само пирона ..а и по надолу ..да се подкове ..лошото е ..че на високо ..въздуха е по разреден ,,да се мисли ..не е полезно ..от къде ще се вземат 240 ЧОВЕКА ...а не дупетати ..инак гладници за държавна баница ..дал господ ..и ..досега съм гласувал ..отсега среден пръст ..и майната ...на всичките..

2016.11.22 | 13:13

5
Е каква е тенденцията сега, да оставим пак същите политици дето стоят в НС вече над 20 години ли...

2016.11.22 | 13:04

4
А сега по-добре ли е? А в световен мащаб и монархиите умират, ама Англия и Швеция са монархии. ...не 20, 50-100 години иска да я оставим ад седи тази паплач, със все антуража от социо/политолози и прочее протежета на хранилка!

2016.11.22 | 13:03

3
ти от тези ..няма да се махнеш..кой ще ги предлага тия ...и в два кръга ..тоест излишни пари ..за кретени ..издигнати ..пак от партии и грешката с 15 номер ...да избираме ..неизбираеми ..луди..

2016.11.22 | 10:35

1
Най-простото и лесно решение. Премахване на прага с преференциите в листите. И ето ви 100% мажоритарни избори! Отделно всеки пълнолетен има право да се кандидатира!

2016.11.22 | 13:03

2
пиша ти плюс ...но много маймуни на клона ...

Добави коментар

Водещи новини