Политолог: Борисов обезоръжава Цветанов, брои "дивите зайци"

  • 04 ноември 2016 11:00

  • 15106
  • 9
Политолог: Борисов обезоръжава Цветанов, брои "дивите зайци"
© Фейсбук

В навечерието на президентския вот Изборният кодекс беше променен, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се отказа от намерението си да подаде оставка при неуспех на изборите, а Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование се оттегли като еврокомисар, за да заеме поста главен изпълнителен директор в Световната банка.

Novini.bg потърси за коментар политолога Любомир Стефанов:

Изборният кодекс отново беше променен в последния момент преди изборите, едва ли не в "12 без 1" - кой печели и кой губи от това?

Всички губят от промените в последния момент, защото партиите са едни големи организации, на които им трябва време да се нагодят към новите правила. На пръв поглед изглежда, че тези промени не са съществени, но всъщност са много съществени. Всички сме засегнати и губим всички като граждани – не би трябвало да допускаме партиите да правят промени в последния момент в такива сериозни неща като изборните процедури. В САЩ например има практика, когато се правят промени в изборното законодателство, те да не влизат в сила за предстоящите избори, а след един избирателен цикъл. Промените в последния момент не са в ничия полза – партиите се изложиха. Колкото и на всички ни се иска да вярваме, че нашите народни представители са читави, оказва се, че от бързане допускат големи недомислици, които резултират в глупости, напрежение и излишни емоции. И тази енергия вместо да се съсредоточи в правенето на работещи закони, преправяме един закон, който беше шумно рекламиран, че ще нареди нещата "от - до". А квадратчето "Не подкрепям никого" е най-големият печеливш за всички, които искат да гласуват и да накажат статуквото, но и най-големият губещ, защото няма значение дали 50% от българите ще го зачеркнат или 5% - накрая този резултат е само за морално удовлетворение, че най-сетне гласът на тези, които задраскат квадратчето е преброен. Но какво от това?

Защо Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г промени позицията си, че ще подаде оставка при неуспех на президентските избори?

Моето убеждение, което е по-скоро психологическо, отколкото политическо – че може би Борисов не иска да остане в историята като премиерът, подал два пъти оставка доброволно. Всеки политик има его, а неговото е доказано, че е солидно. От друга страна може би не е готов за оставка – и той, и партията, която оглавява – ГЕРБ, с бъдещите си коалиционни намерения. Тъй като очевидно нито ГЕРБ, нито която и да е друга партия не може в средносрочен план да спечели пълно мнозинство и да управлява сама, мисля че Борисов още претегля шансовете си. А в стратегически план – не вижда някакви сериозни заявки за пренареждане на коалиционната среда. Затова става такъв уклончив – може би и в партията има неща, които го притесняват. Извън партията е ясно какво го притеснява – коалицията е толкова шарена и нестабилна и "на куц крак" се движи, че просто е чудно как оцелява. Реформаторският блок не се знае какво животно е точно, те сами за себе си не знаят, Патриотичният фронт е с постоянни заявки за опозиция вътре в коалицията, т.е. да направи втори опозиционен център наред с ДСБ. Тези неща Борисов ги има предвид, премисля ги и по-скоро ще претегли позициите на ГЕРБ. И няма да избързва с оставката, по-скоро идеята му е – по-важното е да спечелим , няма значение как. Това е като футболната теория – не е важно колко гола ще ти вкарат, важното е да вкараш един повече.

Какво ще се случи с управляващата коалиция след изборите?


Реформаторският блок няма да излезе доброволно от управлението, тъй като за него това е исторически шанс да участва в коалиция след толкова години "диета и постна пица" от времето на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Няма никакъв шанс да се разпадне от тяхна страна коалицията. Друг е въпросът дали Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко ще успее да събере толкова гласове, за да се превърне в притегателен център на някакъв нов тип политическо обединение, различно от Реформаторския блок. А Патриотичният фронт само печели – няма значение къде ще се класира Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността на президентските избори. Те са показали, че могат да издигат кандидати, да се борят, да печелят гласове и да си покажат тежестта. Т.е. ще демонстрират на останалите в коалицията, че имат достатъчно тежест, която да им позволи независимо съществуване на следващите избори. Което пък им вдига цената в очите на Борисов, който преброява "дивите зайци" – да видим кой колко може, заявките докъде стигат и дали се припокриват с реалните възможности. Патриотичният фронт се държи много адекватно спрямо възможностите си. Още отсега е ясно и къде ще отидат гласовете им на втория тур – и те няма да са в подкрепа на Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23. А при ГЕРБ след изборите можем да очакваме едно вътрешно преразпределение на отговорности. Ако Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не успее да донесе енигматичната 11-та изборна победа, ще си понесе отговорността, ще му бъде потърсена еднозначно, ясно и категорично от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и от Изпълнителната комисия на партията. Ще трябва да дава отговори. А това ще се отрази на стабилността на партията. Напоследък Борисов все по-рядко излиза и еднолично казва "аз, аз, аз" – прави го, но в качеството си на министър-председател. А що се отнася до ГЕРБ, все повече делегира нещата на Изпълнителната комисия – и постъпва много хитро, защото така обезоръжава Цветанов, обръща партията срещу него, която уж той беше изградил и държи под контрол структурите. В един момент може да се окаже, че не е точно така.

Свързана ли е оставката на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование като еврокомисар със скандала около кандидатурата й за генерален секретар на ООН - появиха се твърдения, че оттеглянето й като заместник-председател на Европейската комисия е отмъщение към премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, които тя отрече?


Оставката на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование в никакъв случай не е отмъщение към Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Можем да наречем Георгиева всякак, но не и неразумна и глупава. През годините тя се е доказала, че много добре си преценява шансовете. Тя нямаше да позволи да й издигнат кандидатурата за ООН, ако смяташе, че няма шанс. Друг е въпросът, че може да е била подведена от хората, които са й шушнали в ушенце, и после да е била разочарована. По-интересното е сега кого ще предложим за еврокомисар на мястото на Георгиева. У нас има може би трима-четирима човека, които да свършат тази работа и да ни представят достойно. Борисов вече си има не едно, а две наум - след излагацията с кандидатурата на Румяна Желева, пък вдигнахме много високо летвата с Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование – много подготвен човек, еднакво добре се справи и с двата различни ресора като еврокомисар. Трябва да видим българската кандидатура за еврокомисар преди Нова година, тъй като от 1 януари 2017 г. Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование отива да работи в Световната банка – не трябва да се допуска вакуум. Очевидно ще се мине по съкратена процедура, но трябва да имаме предвид, че след президентските избори и балотажа реално остава един месец, в който тази работа трябва да се свърши. А паралелно подготвяме и председателството на България на Европейския съюз. И тук спънем ли се, тръгваме надолу като лавина и няма възможност за поправки. Ако не изберем подходящия кандидат за еврокомисар до Нова година, нещата ще станат неуправляеми догодина. А като сложиш това на фона на външната ни неуреденост, можем само да си представим какво председателство ни чака.

Може ли референдумът с въпроси "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" да доведе до реална промяна на политическата система?


Ако се отговори и на трите въпроса с "Да", особено на първия, категорично ще се промени политическата система, защото ще трябва да се пренареди избирателната система, електоралната формула. Такава промяна ще потресе политическата система. Другите два въпроса няма да имат толкова голямо значение. Вторият въпрос е идиотски – задължително гласуване ще има и на тези избори, но ако няма санкция, поне 50 лв. глоба, то е безсмислено. А едно задължително гласуване със санкция ще има дисциплиниращ ефект, особено върху по-младите и т.нар. отвратени от политиката – да ги върне обратно, да сдобият рефлекса на граждани. А не да мрънкаш, че някой друг ти е виновен – защото данъците няма да ги определя баба ти, като ходи да гласува за този или за онзи. Ако нямаш отношение към това какъв ще ти е данъкът, кой ще ти го определя, отиваш да живееш на Луната. В такъв смисъл, ако задължителното гласуване със санкция действа в продължение на 15-20 години, след това ще отпадне от само себе си и хората ще сдобият здравословния навик да гласуват. А не като сега – "дреме ми, някой друг ще я свърши тази работа, аз трябва да се оправям със сметките, колата" и т.н. А за субсидията – тезата на опонентите на намаляването й е, че един лев на глас няма да е достатъчен за издръжка на партиите и те ще бъдат "напазарувани", обратната теза пък е, че партиите ще бъдат стимулирани в много по-голяма степен да търсят подкрепа от гражданите чрез членски внос и дарения. За мен тук истината е някъде по средата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15106 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
свободен човек

2016.11.06 | 19:36

9
Мунчо,тея ги разтегай на турчулята в родопите.Ние знаем как работи системата и точно затова не гласуваме и не плащаме данъци,защото някои не сме роби.Масата от 99 % е сган за месомелачката,затова ви има.Върви жътва .Който издържи,издържи.Другите в гробището.
ЦЕЛУВКАТА НА НИНОВА С ДОГАН

2016.11.06 | 19:35

8
Искаме ли отново ДПС да ни управлява ? Искаме ли отново Доган да разпределя порциите на българите ? Искаме ли отново Орешарски и Пеевски ? Това ни предлага генерала Радев. Баста !
Веселин Василев

2016.11.06 | 19:35

7
Политолозите вън от телевизията и сайтовете.
Както и да гласуваш

2016.11.06 | 19:34

6
все е за Костов.

2016.11.06 | 19:34

5
КОЙ ИМ ПЛАЩА НА ТИЯ ГЕЬОВЕ БЕ НЕГОВАТА МАМА?!? НЯМА ТАКАВА ПРОФЕСИЯ ПОЛИТОЛОГ!
Вечерко

2016.11.06 | 19:34

3
Колкото по-бързо се отърве от Цветанов,толкова по-добре и за Бойко и за България.

2016.11.06 | 19:34

4
смърт за герб-в гроба

2016.11.06 | 19:34

2
Бавно, но сигурно Гробарите пътуват към гроба! Дори и с фалшивите бюлетини, които са приготвили, пак ще загубят!
НА КОЙ ЩЕ СЛУГУВА РАДЕВ ?

2016.11.06 | 09:02

1
ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БСП- ОЛИГАРСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. ТЕЗИ ДРУГАРИ НИ ГОВОРЯТ ЗА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА. ТЕЗИ СЪЩИТЕ ИЗДИГНАХА ГЕНЕРАЛА РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕН. А ТОЙ "БЕДНИЯ" ГЕНЕРАЛ ВЗЕЛ 150 000 ЛЕВА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕТО СИ. СЕГА РАЗЧИТА НА ГЛАСОВЕТЕ НА ДОГАН. БЪЛГАРИ ,ИСКАМЕ ЛИ ДОГАН ОТНОВО ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИТЕ ? ИСКАМЕ ЛИ ЦЕЛУВКИ НА "ОРЛОВ МОСТ " ДОГАН -НИНОВА ?

Добави коментар

Водещи новини