ДСБ: Подпомагането на общините пречи на икономическото им развитие и задълбочава социалното неравенс

  • 03 юни 2016 16:04

  • 2034
  • 0
ДСБ: Подпомагането на общините пречи на икономическото им развитие и задълбочава социалното неравенс
© Novini.bg

От ДСБ представиха политическата си позиция по Закона за публичните финанси. Това направи Йордан Иванов, председател на Национален комитет "България на регионите", подкрепени от ДСБ, предаде репортер на Новини.бг.

Той посочи, че промените в Закона за публичните финанси вкарват в правна рамка съществуващата практика централната власт да подпомага общините при финансови затруднения, но това няма да реши в дългосрочен план проблемите им, смятат от ДСБ. Този вид централизация не помага за общините, пречи на икономическото развитие и задълбочава социалното неравенство в страната.

Според ДСБ, за да се постигне ефективно и работещо местно самоуправление трябва да се извърши административно-териториална реформа второ ниво на местно самоуправление. То предлага повече възможности на общините и областите по отношение на образование, данъчна политика и местно законодателство. Провеждането на децентрализация ще доведе до конкуриращи се области и общини с по-висока функционална компетентност и управленска и финансова самостоятелност.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини