Реформатори питат Борисов за отложената външна проверка на българската прокуратура

  • 01 юни 2016 16:10

  • 2379
  • 0
Реформатори питат Борисов за отложената външна проверка на българската прокуратура
© Булфото

Представители на Реформаторския блок търсят отговор от премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за отложената външна проверка на ЕК на дейността на българската прокуратура. Това обяви пред медиите в парламента председателят на ДСБ Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и.

Той уточни, че вече са внесли питане към министър-председателя по общата политика на кабинета за реално изпълнение на препоръките на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

Външните експерти трябваше да пристигнат у нас и да започнат работа в началото на тази седмица, но беше отложено с мотив за доуточняване на голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, според съобщението на нашата прокуратура.

Затова Кънев постави въпроса кои подробности от методиката не са били уточнени и са предизвикали отлагане, както и има ли промяна на условията едностранно от българска страна. По думите му, методиката на проверката не е технически въпрос, а фундаментален елемент от анализа.

Ако има промяна в условията, то кой я е предложил - Министерството на правосъдието или българската прокуратура, чия е политическата отговорност и как ще бъде поета, ако идва от изпълнителната власт, пита Кънев.

Той подчерта, че, ако действително отлагането идва от структури на изпълнителната власт, Борисов като неин глава трябва да посочи кой носи отговорност за провала.

Ако пък е виновна българската прокуратура, тогава трябва да говорим за съвсем друг вид мерки, убеден е съпредседателят на ПГ на РБ. Той уточни, че става въпрос за законодателни инициативи, а не за намеса на НС в работата на съдебната власт.

Заключението на Реформаторите е, че от българска страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент и той е довел до острата реакция на ЕК и нейното забавяне, за да не се превърне тя в поредната куха формалност.

Отлагането й най-рано за края на юни означава, че резултатите няма да са налице към момента, когато се подготвя следващият официален доклад по механизма за сътрудничество и проверка, т.е. отново ни очаква негативен доклад, алармира Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини