Калфин с нов рекорд за бързо разпределяне на европари

  • 06 април 2016 06:19

  • 2919
  • 5
Калфин с нов рекорд за бързо разпределяне на европари
© Булфото

Рекорд за скоростно разпределяне на европейски пари по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" постави социалното министерство.

Стотици фирми се жалват, че не са успели изобщо да кандидатстват за малко над 8-те млн. лв. от Брюксел по атрактивна схема за наемане на безработни до една година. Причината е, че въпреки първоначално обявения срок от шест работни дни за подаване на оферти - от 25 март до 1 април, министерството изненадващо спря кандидатстването само след два работни дни - на 28 март. Обяснението беше повече от странно - само за един ден фирмите подали толкова заявки, че надхвърлили сумата по схемата. За също толкова удивително кратък срок - едва пет дни - подчинените на Калфин са успели да разгледат заявките на 3721 фирми и да ги класират за около 1500 субсидирани места. Късно в понеделник Агенцията по заетостта, която е изпълнител по програмата, управлявана от социалното министерство, публикува списък от 181 фирми - 156 одобрени, 24 оставени в резерва и само една неодобрена. От агенцията обясниха пред в. "Сега", че заявките на фирмите са разглеждани по реда на подаването на офертите в електронната система и след като е достигнат ресурсът от 8.1 млн. лв., чиновниците са спрели да гледат другите оферти. Те обаче щели да се вземат предвид при следващото класиране.

Решението на агенцията обаче противоречи на условията за кандидатстване. В тях никъде не е посочено, че офертите ще се разглеждат по реда на тяхното приемане и че конкурсът ще се прекрати след изчерпване на парите. След като недоволството на бизнеса стана публично, от АЗ започнаха да твърдят, че кандидатстването всъщност било "до 1 април или до изчерпване на финансовия ресурс". В сайта на програмата обаче е посочен единствено срокът до 1 април. От министерството на труда не отговориха пред "Сега" кой е взел решението за спиране на процедурата. Въпросите бяха препратени към АЗ, откъдето обясниха, че решението е взето, но не посочиха от кого.

Схемата, която беше разиграна по такъв скандален начин, е изключително атрактивна за бизнеса. По нея могат да се наемат безработни над 29 г., като приоритет са хора от рискови групи на пазара на труда. Брюксел поема до максимум 1 г. осигуровките и заплатата, която трябва да бъде на нивото на минималния осигурителен праг за съответната длъжност. За разлика от други подобни проекти, тук работодателят няма задължение да задържи за своя сметка работника след изтичане на финансирането от ЕС. Затова и се очакваше огромен интерес.

Най-бързи явно са били фирмите от Русе и областта, защото техните одобрени заявки са най-много. Сред одобрените е и ФК "Лудогорец", на която социалните са разрешили да си наеме 20 общи работници, чистачи и озеленители с европарите. Прави впечатление големият брой заявки от морските курорти - "Дюни" иска 230 работници, а "Албена" иска 120. Последните две заявки обаче са спрени за изчистване на несъответствия, като очевидно на тяхно място не са пуснати други фирми. Любопитен е случаят на русенската "Арт фешън дизайн" ЕООД, която е създадена на 2 март и изглежда първата й работа е била да кандидатства по европрограмата - на 25 март, и сега ще получи пет субсидирани работници. От Агенцията по заетостта обясниха, че над 80% от заявените места ще бъдат за приоритетните целеви групи - безработни с основно или по-ниско образование, продължително безработни и такива над 54 г.

Това не е първата схема за наемане на безработни, която се радва на огромен интерес от бизнеса и по която подадените заявки са далеч над възможностите за финансиране с европари. Например по програмата за наемане на младежи до 29 г. фирмите поискаха да назначат почти двойно повече младежи, отколкото бяха предвидени, но министерството не прекрати кандидатстването преди крайния срок.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2919 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.04.08 | 09:27

5
имах добро мнение за Калфин навремето - усъмних се когато отиде в АБВ при Гоце главата на Октопода - вече съм сигурен че е Абсолютен боклук и мафиот и Калфин
Демирева

2016.04.06 | 12:46

4
Отличникът Ивайло Калфин получава заплата без да върши работа.Къде ми е пенсията бе със стаж от България и Гърция от ОГА И ИКА.Отговори ми бе министре.
Аз казах

2016.04.06 | 12:46

3
Типично по байганьовски- разпределил е парите между своите хора. Чудно ми е до кога ще търпим тия търтеи ? Не е ли време да ги осурвакаме с дряновата тояга ?!

2016.04.06 | 12:45

2
vsizki sa boklyci,zatova boiko fes subira podobni na nego

2016.04.06 | 12:42

1
Не е луд ,който яде зелника ,а който му го дава !Боко ги събира по кръстовищата и им раздава постове ! Е и за него има от зелника !

Добави коментар

Водещи новини