Дончев: Варна има потенциала да бъде силна противотежест на София (снимки)

  • 25 април 2016 13:20

  • 3057
  • 2
Дончев: Варна има потенциала да бъде силна противотежест на София (снимки)
© Булфото

Регионалният дисбаланс в страната е тежък, но не трябва да допускаме маргинализация на цели села и райони, защото за преодоляването на този проблем са нужни много усилия и инвестиции.

Това каза днес във Варна вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, който взе участие в дискусия за развитието на Североизточния район. Той посочи, че има нужда от градове-мотори, които да водят, но не и влачат останалите населени места. За Варна вицепремиерът посочи, че има потенциала да бъде силна противотежест на София, от каквато страната отчаяно се нуждае. През последните месеци тече разглеждане на всички видове режими, като идеята е те да бъдат съкратени като времетраене и бизнесът да бъде максимално облекчен, посочи Дончев. По думите му срещу промяната на режимите има съпротива от някои администрации, но предприемачите ще усетят положителен ефект съвсем скоро. Дончев припомни, че скоро ще бъдат променени и правилата за провеждане на обществени поръчки.

В момента правителството полага усилия, за да ползва страната ни по най-добрия начин парите от новия програмен период, допълни вицепремиерът. По думите му в сравнение с предишния програмен период държавата се движи с една година напред. Дончев посочи, че остава да се акредитират още няколко програми, плащанията са задвижени, вече се договарят проекти по всички програми. По думите му българите трябва да престанат да мислим само в пари и в проценти, а да се префокусират върху ефекта от всяка инвестиция.

Вицепремиерът каза още, че приключват разговорите с ЕК за изграждането на газово-разпределителен център в нашата страна. По думите му предстоят още две две срещи на работната група, едната от които ще е утре. Ако всичко е наред, а към момента изглежда така, очаквам до октомври да сме в състояние да проведем дискусията-конференция по тази тема, посочи Дончев. Той заяви още, че предвид мястото на газово-разпределителния център е вероятно форумът да се проведе във Варна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3057 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.29 | 15:01

2
ИСКАТЕ ДА РАЗЦЕПИТЕ БЪЛГАРИЯ ЗНАЧИ
Макроикономист

2016.04.29 | 15:01

1
София обезлюди Северозападна България, засмуквайки население, сега да очакваме и Варна да направи същото в региона. Някога в Североизточния район България имаше 4 града над 100 хил. жители - Варна, Русе, Добрич, Шумен. Сега останаха само Варна и Русе , като последният продължава бавно да намалява. В Германия и в развитите държави имаме равномерно разпределение на икономика и население върху територията на държавата. В България продължаваме да правим "центрове" за развитие и да събираме хората, като обезлюдяваме обширни области.

Добави коментар

Водещи новини