Вижте защо Иванов подаде оставка, а Кънев вече е опозиционер (обновена)

  • 09 декември 2015 15:48

  • 8903
  • 4
Вижте защо Иванов подаде оставка, а Кънев вече е опозиционер (обновена)
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене съотношението на професионалната и политическата квота в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет.

По искане на Реформаторски блок депутатите гласуваха на второ четене тези текстове алинея по алинея. По предложение на АБВ, подкрепено от ресорната парламентарна комисия, беше променено договореното през юли съотношение на квотите.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание. По този начин нито едно от предложенията на реформаторите за изравняване на съдийските квоти и намаляване на прокурорската квота на парламента не беше прието.

След гласуването на текстовете от промените в Конституцията министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския заяви от парламентарната трибуна, че подава оставка. Малко по-късно съпредседателят на ПГ на РБ Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и обяви в кулоарите, че вече няма да подкрепя кабинета Борисов 2 и става опозиционен депутат.

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група народни представители. Цачева каза, че текстовете са подкрепени при гласуването в пленарна зала от над 180 народни представители и с това законопроектът е приет на второ четене. Предстои и трето четене, при което гласуването ще бъде поименно.

Според промените Инспекторатът към Висшия съдебен съвет /ВСС/ освен че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

От БСП възразиха срещу промяната. Създават се предпоставки за натиск и пряк контрол върху отделните магистрати, включително по повод разглеждане на делата, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Според Чавдар Георгиев така се създава "съдебна инквизиция".
С приетите промени се даде възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.

Според одобрените преходни и заключителни разпоредби на законопроекта изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на този закон ще довършват мандата си.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8903 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.10 | 19:05

4
Маските паднаха !!! Сега стана ли ни ясно на всички, че "бетонните" сили на статуквото, олицетворявани от АБВ и ДПС, дърпат юздите на Бойко Борисов, за да остане то непроменено и правосъдната система респективно - нереформирана ? България е единствената държава в ЕС и НАТО с безконтролна правосъдна система от съветски тип, която е изцяло в ръцете на посткомунистическата мафия ! Брюксел трябва да бъде наясно, че държавата реално се управлява от скритата коалиция "ГЕРБ, ДПС и АБВ", която симулира реформи, за да може парите от еврофондовете да бъдат прилапвани от мафията зад тях !
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.10 | 13:56

3
KUR ZA DULBOKATA RADA I LAINA TURSKI NA PEDERASA BOIKO V USTATA
Партиец

2015.12.10 | 12:25

2
И сега кво? В опозиция сме БСП, ДСБ, ДПС и Атака - събрахме се най-после!!!

2015.12.10 | 12:25

1
Какво значи политическа квота?

Добави коментар

Водещи новини