Експерт: Съкращаването на компенсациите за полицаите не може да бъде реформа

  • 09 ноември 2015 09:01

  • 1986
  • 1
Експерт: Съкращаването на компенсациите за полицаите не може да бъде реформа
©

Правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това стана ясно след заседание на Съвета за социално партньорство във вътрешното министерство вчера.

От своя страна синдикатите обявиха, че спират протестите. Вчера стана ясно още, че ще продължат преговорите за започване на промени и реформа в МВР.

Според Николай Радулов – експерт по сигурност, бивш секретар на МВР, този разговор, който предстои няма да е за реформи, а за социалните искания на служителите: "Разговорът за реформи е започван многократно през последните 10 години и за съжаление, безуспешно. Това, което е обнадеждаващото е, че при последните двама или трима министри стана ясно, че поне на ръководството му е вече известно какво трябва да направи, за да има наистина реформа".

Радулов смята, че съкращаването на компенсациите за служителите не може да бъде реформа: "Разговорите за реформа тепърва предстоят и те ще са разговори за това доколко пълно тази концепция, която вече е изкристализирала – за рязко намаляване на администрацията, може да се случи. При едно истинско свиване на администрацията, така, че тя да стане гъвкава, да може да си върши работата, може да доведе до освобождаване на около 300 милиона средства. Администрацията в МВР, бидейки около една трета от състава, ползва около 49% от фонд „Работна заплата“.

Според Николай Радулов реформата в МВР може да се случи, но е необходима политическа воля, която да бъде трансформирана в реални действия.

Той е категоричен, че полицаите протестират дни наред не заради заплатите си, а заради това, че е нарушен социалния процес и промените, които пряко ги касаят, не са обсъдени предварително със синдикатите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1986 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТДИ

2015.12.01 | 09:35

1
Точно заради 20-те заплати си стачкуват и не го крият ! Резултата от работата им мисля изобщо няма смисъл да я коментирам... защото е нулева ! Тези ги мързи да се замъкнат до работата си , камо ли да очакваме да свършат нещо...Мотивация пак нулева. Заплати-Добри. Облаги -Отлични.Жалко , че правителството се огъна и даде на заден ход, като за пореден път НЕ защити данъкоплатеца !!!

Добави коментар

Водещи новини