Министерствата започват да режат разходи и служители

  • 20 март 2015 20:34

  • 3105
  • 5
Министерствата започват да режат разходи и служители
©

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрация с 10%. Редица ведомства раздуват разходите за централната си администрация и свиват само издръжката на второстепенни и териториални структури. Други ведомства пък свиват само незаети щатове.

Съкращенията в Министерството на земеделието, в Агенцията по храните и в Селскостопанската академия, са най-големи, пише в. Труд. Източници на изданието твърдят, че в агенцията ще бъде съкратен 13 на сто от общо 2700 души персонал. За съкращенията там бе алармирана и парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Валентин Василев, който е и ветеринарен лекар по образование. "Във връзка със задачите, които имаме да изпълняваме в момента чакаме 10 процента съкращение на структурите на Агенцията. Смятате ли, че при такова съкращение Агенцията по храните ще може да изпълнява своите функции по осигуряване безопасността на здравето и живота на хората. Много трудно. Почти невъзможно е", каза той преди седмици. 300 служители ще бъдат съкратени от институти на Селскостопанската академия, където работят 1800 души.

В същото време централната администрация на аграрното ведомство раздува разходите си. За 2015 г. са заложени 49,1 млн. лв., а реалните разходи на ведомството през 2014-а са били 30,8 млн. лв. От ведомството не отговориха каква е причината за увеличението. Любопитното е, че министерството на Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри залага и значително по-големи приходи за тази година. Докато приходите му за 2014 г. са били 16 087 307 лв., то за 2015-а са посочени очаквания за цели 37 707 556 лв. От министерство на земеделието отново не посочиха до редакционното приключване на броя защо очакват двоен ръст на приходите си през тази година. 

В регионалното министерство вече са съкратени около 100 души при сливането на ведомството и бившето министерство на инвестиционното проектиране. Това обаче се оказало недостатъчно и в понеделник на оперативка ще се преценява откъде да се реже още.

В сравнение с 2014 г. разходите за персонал на социалното министерство са намалени с 8 395 000 лв. Икономията няма да е от съкращаване на служители, тъй като заплатите на част от служителите ще се поемат от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Например с европроект ще се създадат центрове, в които ще работят служители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Заплатите им ще се плащат с евросредства. Това ще спести на министерството до 6,4 млн. лв.

Още 2 млн. лв. ще се спестят от заплатите на чиновниците в Главна дирекция “Европейски фондове, международни програми и проекти”, които също ще се плащат с европари. През 2015 г. числеността на Агенцията за закрила на детето ще се намали със 7 щата, а тази на Центъра за развитие на човешки ресурси - с една бройка. Политическият кабинет на министър Ивайло Калфин обаче ще се разшири от 6 на 9 души. Той ще има четирима заместници и ще привлече в екипа си още двама съветници. 

Здравната каса също ще съкрати 10% от щата, съобщи преди дни нейният шеф д-р Глинка Комитов.

Единствено от Министерството на енергетиката обясниха пред, че няма да правят съкращения, тъй като техният устройствен правилник е приет след Закона за държавния бюджет и напълно е съобразен с неговите изисквания за по-ниски разходи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3105 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.03.21 | 16:26

5
През 2003 г. пред паметника на терористите се поклони и Бойко Борисов, заобиколен от висши кадри на ДПС като Касим Дал и Четин Казак и самия Ахмед Доган. след година го повишават...,справка и снимки в мражата

2015.03.21 | 16:25

4
СТРАХ ТРЕСЕ ФЕСОВЕТЕ ОТ АТАКА ТРЕСКА КЛАТИ ФЕСОВЕТЕ ИМ УСЕЩАТ КРАЯ СИ ТРОЛОВТЕ НА ВОЛЕН СИДЕРОВ ОГЛУПЯХА СЪВСЕМ КОПИРАТ И РЕСТАРТИРАТ БРАУЗЪРА КАТО БЕСНИ КУЧЕТА ЗА ДА СИ ОЦЕНЯВАТ САМИ СМЕШНИТЕ СИ КОМУНСИТИЧЕСКИ ПРО-ПА-ГАН-ДНИ ГЛУПОСТИ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОЛКО ЧЕСТО РЕСТАРТИРАТ ТОВА САМО ЩЕ ПОТВЪРДИ ДУМИТЕ МИ, НЕЗНАЯТ КАКВО ДА ЛЪЖАТ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ИМ ВЪРВИ НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ ХОРАТА ГИ МРАЗЯТ ПЛЮЯТ НА ЛЯВО НА ДЯСНО ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е ЛУД ДА ГЛАСУВА ЗА РУСКО ТУРСКАТА ПАРТИЯ АТАКА И ОТ ЯД СЕ ТРЕСАТ, ТРЕПЕРЕТЕ ФЕСОВЕ ТРЕПЕРЕТЕ ЛЪВЪТ СЕ СЪБУДИ ИДВА ЗА ВАС ЖАДЕН Е ЗА ПРЕДАТЕЛСКА КРЪВ
да 2

2015.03.21 | 16:25

3
гейберасте твойте ще влизат в затвора
Аз

2015.03.21 | 16:25

2
А от 240 мързеливи депутати, няма ли да има поне 100 съкратени!?! Доста заплатки, бонуси и разходи и кражби ще се спестят!

2015.03.21 | 16:25

1
te ne sukra6tavat fesove, a bulgari!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини