АБВ иска повече пари за армията

  • 18 март 2015 12:36

  • 965
  • 1
АБВ иска повече пари за армията
© Булфото

АБВ са против цивилно лице да бъде начело на служба "Военна информация" и настоява за актуализация на бюджета на  Министерството на отбраната, за да може да се модернизира армията. Аргументите бяха представени пред журналисти в парламента от зам.-председателя на ПГ на АБВ Михо Михов.

По думите му, парите за отбрана трябва да бъдат поне колкото миналата година, за да могат да се закупят нови изтребители,  като за начало 4, да се подготви едно звено. Според приблизителните сметки това прави 50-100 млн. лв. допълнително за МО. Недопустимо е, подчерта Михов, охраната на българското небе, земя и море да бъде поета през май, юни, юли от съюзници,  поради загуба на боеспособност и неизправна бойна техника.

Той добави, че все още не е уреден и въпросът със социалния статус на офицерите.

АБВ, въпреки че са съвносители с ГЕРБ на пакета от закони за спецслужбите, днес изразиха резерви към текстове от отделните проекти.

Те настояват ръководителят на военното разузнаване да бъде висш кадрови военен, подготвен разузнавач и командир от БА, и е  недопустимо партизирането на структурата. Михо Михов отбеляза, че лично няма нищо против номинирания Йордан Бакалов, но  "Военна информация" не трябва да се оглавява от политическо лице.

В закона за НСО, според него, имало недобре прецизирана и смущаваща субординация "на директора на службата и евентуалното  разширяване на кръга на охраняваните лица". Не се охранява патриархът, охранява се омбудсманът, Конституционният съд като  цяло, многото съпредседатели на НС, обясни Михов.

По отношение на Държавната агенция "Разузнаване"от АБВ смятат, че не са добре уточнени взаимоотношенията с президента и  министър-председателя. Структурата трябвало и по-тясно да се обвърже с другите разузнавателни служби като ДАНС.

АБВ настоява рамковият закон за управление и функциониране на защитата на националната сигурност да бъде гледан последен от  пакета. В групата били леко смутени, че не е достатъчно ясно как се вземат решенията в съвета по сигурността към премиера, какъв е неговият състав, какъв секретариат са създава и от какви експерти. Несериозно било, според Михов, решенията да се  гласуват с обикновено мнозинство.

Окуражени сме от първите стъпки на бившия вече министър Веселин Вучков и от декларацията на наследника му - Румяна Бъчварова,  че ще започнат очакваните реформи в МВР, коментира още той. АБВ не били удовлетворени обаче, че в закона за МВР не е прието  тяхното предложение цялостната дейност на министерството да се основава на защита на конституцията. Това, записано в закон,  означава защита на унитарната българска държава, обясни Михо Михов.

Депутатът отбеляза, че през март МС и МО следва да внесат в парламента доклади за националната сигурност и въоръжените  сили, от които да стане ясно нивото на боеготовност и боеспособност на БА, както и потребността от актуализация на военния бюджет.

Тази седмица АБВ стартират серия от дискусии по темата "Национална сигурност и проблеми на военната политика".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AJ4А

2015.05.11 | 11:12

1
Бре тези много загрижени го раздават за държавата! Като гласуват обаче друго показват!

Добави коментар

Водещи новини