Изграждането на оградата по границата продължава без обществена поръчка (обновена+видео)

  • 21 януари 2015 09:47

  • 2146
  • 3
Изграждането на оградата по границата продължава без обществена поръчка (обновена+видео)
© Булфото

Парламентът изключи от обхвата на общия ред за възлагане на обществени поръчки дейностите по изграждане на защитно инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница заради проблема с бежанците. Депутатите приеха на първо и второ четене промените в Закона за обществените поръчки, внесени от управляващото мнозинство.

ПГ на БСП ще подкрепи предложението за промяна в закона за обществените поръчки по изграждането на оградата с Турция. Въпреки изкушението да ви го върнем и въпреки злорадството, което човек може да изпита след като види промяната на позициите на някои депутати, каза преди гласуването депутатът от БСП Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен и бивш министър на отбраната по време на парламентарния контрол.

Първа точка от дневния ред на депутатите беше предложението да се продължи изграждането на защитното съоръжение по границата ни с Турция.

Аз приемам, че една година по-късно е осъзната острата нужда от засилване на охраната по границата, отбеляза Найденов. Всеки ден забавяне по изграждане на съоръжението на границата ни носи риск за хората, осигуряващи сигурността на страната и увеличава разходите ни. Тези рискове за сигурността ни се превръщат в заплахи от терористична опасност. Те заплашват и социалната ни система, изтъкна Найденов.

В интерес на гражданите е да намерим приемливо решение и като процедура, срокове, прозрачност и възможности за контрол. Смущаващото е, че вносителите не разясняват начина на финансиране на съоръжението, посочи Найденов. Според него контролът за разходване на средствата от страна на държавата е занижен. При параметрите, съобщени от министър-председателя бе посочено, че ще струва малко под 10 млн. лева за 10 км., което е твърде много.

АБВ ще подкрепят законопроекта, защото миграционният натиск към страната ни е огромен, увери ген. Михо Михов, народен представител от АБВ и член на Парламентарната комисия по отбрана в НС. Възпиращите дейности по границата трябва да се засилят. С това решение правим послание към Близкия изток, че България вече не е разграден двор. МВнР неглижира проблема. С това няма да се реши системният проблем, посочи Михо Михов.

Росен Петров каза, че ПГГ "Български демократичен център" подкрепя промяната в закона, защото всяко забавяне би било  смъртоносно за нашата страна. В този случай националният интерес стои над всички политически пристрастия, заяви той.

За голям успех на обединените усилия на четирите управляващи партии обявиха от Патриотичния фронт /ПФ/решението  на парламента да съкрати срока за изграждане на защитното съоръжение на границата ни с Турция.

Законопроектът беше приет една седмица, след моето питане към премиера Бойко Борисов, може би това е прецедент, подчерта  председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. По думите му, успехът е изключително голям, не е само на патриотите, а резултат на  обединените усилия. Изграждането на съоръжението било и една от приоритетните точки в предизборната програма на ПФ. От там  изразиха надежда добрият синхрон между формациите в управлението да продължи и по други важни теми като, например, енергетиката.

Съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов припомни, че според тях, пред националната ни сигурност има две големи  заплахи - имиграционният натиск и тероризмът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2146 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.01.22 | 14:05

3
СТРОЙТЕ Я ПО-БЪРЗО

2015.01.22 | 14:05

2
edin den ste ostane samo ogradata koyato postroihte.i horata koito ya postroiha se se gonyat vitre za da se nameryat.

2015.01.22 | 14:04

1
stroyte ce idvat mnogo parichki ot tam.tozi rayon e na simeonov zatova nyama da ima obsesvenna porichka koy da stroi.apik toy posle se ya izmeri i ste broi parata .tova e da si politik viv velika bilgariya

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини