Политолог: Стратегическият подход на Доган липсва на ДПС

  • 13 януари 2015 14:47

  • 2051
  • 4
Политолог: Стратегическият подход на Доган липсва на ДПС
© Булфото

Основната реалистична задача на политическата система е да излъчи достатъчна стабилност, за да може да подготви почвата за евентуални реформи в тежки сектори. Това заяви пред БНР Тома Биков от Института за дясна политика.

Стабилизацията не означава правителството и управляващото мнозинство да не прави нищо и единственото нещо, което да прави, е да излъчва стабилност. Добре е да започнат и определени реформи, но в сектори, в които има консенсус, най-малко между четирите партии, които подкрепят правителството, посочи политологът.

Според Биков предложените от вътрешния министър реформи за 2015-а година са напълно консенсусни: "Не виждам как дори опозицията ще опонира на това, че администрацията на МВР трябва да бъде изведена от полицейския статут и от първа категория труд да премине в трета категория труд. Това е пример за една реформа, която е добре премислена, която не е бомбастична и революционна, но в същото време решава един проблем, който вече 25 години никой не е решавал. Същото е положението и в правосъдието. Действията на правосъдния министър не предполагат, че той ще се успокои след доклада. Още повече, че докладът по всяка вероятност в никакъв случай няма да бъде успокояващ. Аз съм склонен да мисля, че политически сили от опозицията, например БСП, биха подкрепили определени текстове в стратегията, която беше предложена от правосъдния министър. Другото е, че нямаме алтернативна стратегия. Мисля, че ситуацията е удобна за подобен тип реформа. Не е добре да се правят революционни реформи в сектори, в които няма толкова широк консенсус".

Нито една политическа сила, парламентарно представена, не се осмелява да декларира публично, че желае да има каквото и да било общо с ДПС, подчерта Биков. По думите му това е сериозен проблем за която и да било партия.

"Те са изолирани и в опозиция, защото и БСП след последното управление тръгна по съвсем друга линия – на отдалечаване и разграничаване от ДПС, което от своя страна пречи да бъде изградена ясна алтернатива на настоящето управление. От друга страна самото ДПС не успява, лидерът Местан не успява да се позиционира адекватно в ситуацията, в която е поставен. Аз съм убеден, че Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от има огромно влияние в ДПС. То е в пъти по-голямо от влиянието на Местан. Това не означава, че Доган във всеки един момент дава акъл на Местан. На мнение съм, че от известно време насам стратегическият поглед на Доган силно липсва по отношение на позиционирането на ДПС. Никога подкрепа на Доган не е била връщана, докато на Местан само в рамките на 2 месеца подкрепата му беше върната на няколко пъти, при това по доста унизителен начин", каза още Тома Биков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2051 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.01.15 | 00:56

4
А стига с тия престъпници бе ей Кравов,и двамата са са ЗАТВОРА!!!
ХИПОФИЗНО ДЖУДЖЕ

2015.01.15 | 00:56

3
............ И под масата в сараите да ме плющят , първа радост е за мене !!

2015.01.14 | 09:11

2
МЕСТАН + ВОЛЕН = ВЕЧНА ЛЮБОВ !!

2015.01.13 | 23:02

1
БОЮ =МЕСТАН=БОСТАН

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини