Президентът обявява служебното правителство утре. Вижте списъка с имената им

04 август 2014 14:34

Президентът обявява служебното правителство утре. Вижте списъка с имената им
© Булфото
15189 51

На 5 август в В Гербовата зала на „Дондуков“2 президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се това да стане в 11:00 ч.

На последните срещи между готвения за служебен премиер юрист Георги Близнашки, президента Росен Плевнелиев и още няколко души от екипа на държавния глава, провели се през уикенда в София. Росен Плевнелиев отново използвал за разговорите си президентската вила “Калина” в Бояна.

Утре той трябва да обяви избраните министри.

Плевнелиев е избрал схемата с 3-ма вицепремиери - министрите на социалната, икономическата политика и еврофондовете Йордан Христосков, Екатерина Захариева и Илияна Цанова, пише “24 часа”.

Вицепремиери:

Екатерина Захариева - Шефката на президентския кабинет ще е вицепремиер и министър на икономиката и енергетиката. В първия служебен кабинет на Плевнелиев бе регионален министър, а когато той ръководеше МРРБ - негов зам. Оглавявала е правна дирекция на екоминистерството при правителствата на НДСВ и на тройната коалиция.

Илияна Цанова - тя ще отговаря за средствата от ЕС, след като през 2013 г. ресорът беше поверен в служебното правителство на Марин Райков. Финансистката е старши банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Йордан Христосков - Дългогодишният шеф на НОИ ще е вицепремиер и социален министър. Той е бил на този пост в друго служебно правителство - това на Ренета Инджова, а преди това и социален зам.-министър при Филип Димитров и Любен Беров.

МВР: Йордан Бакалов

Експертът и д-р по национална сигурност Йордан Бакалов беше 4 мандата депутат от СДС, а в 40-ото НС стана и шеф на синята група. Междувременно завърши Военната академия и преподава “Политика на националната сигурност”.

Финанси: Румен Порожанов

Бе шеф на фонд “Земеделие” при ГЕРБ, преди това беше и началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков. Представляваше България в “Бургас-Александруполис” преди спирането на проекта.

Дипломат №1: Даниел Митов

Представителят на Националния дипломатически институт на САЩ в Брюксел е политолог и има магистратура по европейска интергация. Беше в ДСБ, но заедно с оце няколко млади политици премина в партията на Меглена Кунева.

Регионален: Деяна Костадинова

Вицепремиерът и социален министър в служебния кабинет на Марин Райков сега ще оглави МРРБ. Тя остана в кабинета “Борисов” като зам.-социален министър, после стана секретар на президента по социалните политики, младежта и спорта.

Правосъдие: Христо Иванов

Програмният директор на Института за правни инициативи е специализирал право на националната сигурност към Сената на САЩ. Юристът се превърна в едно от лицата на “Протестна мрежа”.

Транспорт: Николина Николова

Съветничката на президента по еврофондовете бе зам.-министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ. Завършила е в “Харвард бизнес скул” в Бостън, право в УНСС и има много специализации.

Спорт: Евгения Раданова

Най-успелият ни спортист от зимни олимпиади - Раданова има 3 отличия. Еденствената, участвала и на зимни, и на летни олимпиади. В правителството на ГЕРБ бе съветник на министър Свилен Нейков. На 4 ноември става на 37 г.

Отбрана: Велизар Шаламанов

Бившият зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов се връща като титуляр във ведомството. Шаламанов ръководи Института по информационни технологии в сигурността към БАН и беше шеф на агенция в НАТО.

Образование: Румяна Коларова

Политоложката е секретар на президента по връзки с гражданското общество. Тя е доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра “Политология” и директор на магистърска програма “Европейска интеграция” в Софийския университет.

Здравен: Николай Петров

Шефът на ВМА проф. Николай Петров за втори път поема поста в служебен кабинет, след като бе министър и при Марин Райков. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ, автор на медицинска научна литература. Лекар на годината за 2012 г.

Избори: Димитър Димитров

Социологът и политолог Димитър Димитров ще е министър без портфейл с ресор избори. Той има специализация по политическата система на САЩ във Вашингтон и преподава избирателни системи в Софийския университет.

Екология: Евдокия Манева

Бившият министър на екологията по времето на Иван Костов Евдокия Манева е най-спряганото име за този пост. Тя бе зам.-министър във ведомството по време на мандата на ГЕРБ, а работи там от 1990 г. Беше депутат два мандата.

Земеделие: Васил Грудев

Бившият зам. на Порожанов в ДФ “Земеделие” е завършил право в Franche-Comte в Безансон, Франция. Тръгва от Разплащателната агенция на фонда. До последно за поста се сочеше и предишният служебен министър Иван Станков.

Култура: Явор Гърдев

Режисьорът Явор Гърдев ще поеме министерския пост в културата. Той е завършил философския факултет на Софийския университет и има магистърска степен в НАТФИЗ. Носител на няколко аскеера и много други награди.

Мая Йорданова
15189 51

Свързани новини

Коментари (51)

Добави коментар
докога

2020.02.06 | 14:22

325054

ще ни тормозите като през ден показвате таза мазна плъшешка муцуна. Трябва все пак някой да защити народа от психическия тормоз!!!

2014.08.09 | 11:27

115405
БЛИЗНЯШКИ ЩЕ ЗАБРАНИ БСП

2014.08.09 | 11:27

115408
Борисов е мутра , лъжец , крадец и архинарцис ,ТЮФЛЕК лоен , прислужник на бай ТОШО и свиркаджия на ДОГАН ! Сега се разхожда с уйя на Местан в устата , гълта турска сперма заради властта ! БУНАК с МЕРАК , ама ГЛУПАК !САМО ВОЛЕН !

2014.08.09 | 11:26

115274
В България има две партии : АТАКА и останалите боклуци с една ТИКВА ПРОСТА отгоре ! До ТИКВАТА има и един ПАЛЯЧО малоумен ! САМО ВОЛЕН !
владо

2014.08.05 | 11:49

115349
волен да го ду..а на доган!

2014.08.09 | 11:26

115294
Ataka e Partiata na Istinata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.08.09 | 11:26

115316
Е те тиа ке не дозакопаа сите са завръшили гробарсво у САЩ ...
rib4ev

2014.08.09 | 11:26

115320
абе какви са тези минали и бъдещи сини и червени пионки и некадърници.... този малоумник и П.ДАЛ ни прави на маймуни ...ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ДЪРВОТО ...иначе така ще е ВЕЧНО

2014.08.09 | 11:26

115348
само предсавители на ГЕРБ,ДСБ,СДС,НДСВ интересен подбор е направил Б.Б всики сатри муцуни на прехода .Какви "експерти" само бадити и подлоги няма един честен и почтен в тази вихрушка

2014.08.09 | 11:26

115919
К О Й ? Кой ни пробутва тези агенти за българско правителство! К О Й ! О С Т А В К А !
В Тубата:

2014.08.09 | 11:26

115979
КОНЕЦ ЭПОХИ ДОЛЛАРА - ДЕФОЛТ И КРАХ ИМПЕРИИ США!

Добави коментар

Водещи новини