Марин Райков

Марин Райков

Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май 2013 г.

 

Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г.
 

Завършил е висшето си образование - "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по времето когато той се наричаше ВИИ "Карл Маркс".
 

Марин Райков започва работа в отдел "Страни от Югоизточна Европа" на Министерството на външните работи през 1987 г. и извървява цялата кариера от младши дипломат, през секретар и съветник до пълномощен министър.
 

През периода 1991-1994 г. е първи секретар в посолството в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство.
 

После е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург (1996-1998).
 

В правителството на ОДС с премиер Иван Костов Райков първо е назначен за заместник-министър на Надежда Михайлова с основен ресор балканската политика.
 

През 2001 г. е назначен за посланик във Франция, където съвместява и длъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по франкофонията.
 

Между април 2005 г. и юни 2009 г. отново работи в МВнР  в дирекция "Външнополитическа координация и планиране".
 

През 2009 г. е назначен за зам.- министър на външните работи в правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, а през 2010 г. отново заминава за Париж като посланик.
 

Владее френски, английски и руски език. Женен, с 2 деца.

Новини

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?