Йордан Христосков

Йордан Христосков

Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година.

Завършва ВИИ "Карл Маркс" през 1976 година. Специализира в Летен икономически университет - Будапеща (1982 г.), Икономическия институт към Академията на науките на бившия СССР (1986 г.), Национална академия по социално осигуряване САЩ (1995 г.), Международния институт по публична администрация САЩ (1998 г.).

В периода от 1991 до 1994 година е заместник-министър на труда и социалните грижи. В служебното правителство на Ренета Инджова е министър на труда и социалните грижи. След това до 1997 година е съветник на президента на България по социалните въпроси.

От 1998 до 2000 година оглавява работната група по пенсионната реформа.

В периода 2000-2009 година е управител на Националния осигурителен институт.

Проф. Йордан Христосков работи в секция "Макроикономика” на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Професор е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където преподава социална политика и социално осигуряване.

Известен е с приноса си като член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване, като консултант и експерт по голям брой проекти на Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Програмата на ООН за развитие.

На 5 август 2014 г. проф. Йордан Христосков е назначен за служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика.

Новини

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?