Меглена Кунева: Дано нямаме отново вечна партия

  • 05 септември 2011 14:40

  • 1156
  • 4
Меглена Кунева: Дано нямаме отново вечна партия
© Булфото

Искрено се надявам да нямаме вечна партия, както имахме преди. Разбирам, че има хора със склонност към самозабравяне, но трябва да има и обществен контрол - тази позиция изрази Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 при среща с лекари и здравни работници в Кърджали.

Тя е в града в рамките на националната си обиколка, която днес продължава в Златоград и Неделино.

„Една от най-шокиращите ситуации, на които съм била свидетел в живота си, беше от трибуната на парламента, когато вътрешният министър нарече българските лекари „убийци”. Така не може!”, категорична бе Кунева, която се обяви против изправянето един срещу друг на лекари и пациенти.
 
Кандидатът за президент призова за изготвянето на Национален план за управление на здравната система и обществен контрол върху изпълнението му. В него трябва да се отдели специално внимание върху изтичането на кадри от здравната система, на профилактика и на училищното здравеопазване. „Ние сме потребители на здравната услуга, а тя е огледало на държавата“, каза още Кунева, като акцентира върху двата милиона здравнонеосигурени у нас.

Тя определи национализирането на здравните фондове като „голям удар”, който е обезсърчил гражданите да плащат здравните си вноски. „Това е все едно да внасяш за жилище, а накрая да ти взимат вноските и да ти кажат, че не ти трябва жилище, а автомобил“, коментира Кунева.

Тя насочи вниманието и към закриването на болници, което се прави без преходни периоди от поне 5 години, в които хората и специалистите да могат да устроят живота си и функционирането на услугите спокойно и последователно. „Трябва ни здравна реформа с поглед напред поне за 50 години. Това ще е тежък дебат и президентът може да го организира. Ще е тежък, защото ще е разговор за медицина, а медицината е образование, обучение, заплащане, икономически параметри”, каза още Кунева, като добави, че ще предложи смислен преглед на стратегиите в здравеопазването до тук.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1156 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
kgb

2011.09.06 | 14:49

4
bokluk

2011.09.06 | 14:48

3
"Една от най-шокиращите ситуации, на които съм била свидетел в живота си, беше от трибуната на парламента, когато вътрешният министър нарече българските лекари „убийци”. Така не може!”, категорична бе Кунева, която се обяви против изправянето един срещу друг на лекари и пациенти." - И КАК МОЖЕ, КАТО ЛЕКАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ИЗОТЗАД ПАЦИЕНТА, НАЛИ И ТЕБ ТАКА ТЕ ПОДКРЕПЯТ ЧЕРВЕНИТЕ, МАЗНИ КОМУНЕТА? СИГУРНО ТИ Е ГОТИНО?

2011.09.06 | 11:03

1
изкара левчето. честито.
Az

2011.09.06 | 14:47

2
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy taya krava triabva da ya zabraniat sas zakon!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини