Агентите на ДАНС ще могат да арестуват

  • 29 май 2013 21:39

  • 2487
  • 4
Агентите на ДАНС ще могат да арестуват
©

Изцяло нов закон за специалните разузнавателни средства (СРС) ще разграничи методите за подслушвания на две - свързани с престъпления и такива за защита на националната сигурност, пише 24 часа.

Това стана ясно, след като временната правна комисия в парламента прие на първо четене промените в Закона за ДАНС. "Този проект е само началото на огромни реформи в сектора сигурност", заяви Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент от ДПС. Той уточни, че след като в пленарна зала се приемат законовите промени за вливането на ГДБОП в ДАНС, предстои и изваждането от МВР на СДОТО, която извършва подслушване и проследяване. "Нужно е разграничение върху режима за използване на СРС. Ще има отделни правила за прилагането им във връзка с националната сигурност и такива за борба с престъпността, включително и организираната", каза още Бисеров. Във втория случай, когато използваните СРС не доведат до доказателство за извършено престъпление, те трябва да бъдат унищожени задължително в 10- дневен срок, за да не могат да служат за шантаж. Когато обаче се подслушва по повод защита на националната сигурност, записите трябва да бъдат пазени години. Службите, които ще боравят със СРС, трябва да бъдат контролирани от специално бюро и от парламента едновременно, уточни Бисеров. Той потвърди, че вече се обсъжда идеята за възстановяване на Бюрото за контрол върху СРС, което бе създадено през 2009 г., но така и не успя да започне работа, тъй като бе закрито в началото на управлението на ГЕРБ.

Преди това в присъствието на шефа на ДАНС Константин Казаков Бисеров и колегите му от временната правна комисия в парламента гласуваха да се дадат разследващи функции на агентите от ДАНС, а ГДБОП да се закрие, като се влее в агенцията. Промените в Закона за ДАНС бяха приети на първо четене от временната правна комисия в парламента с гласовете на 7 народни представители от БСП, ДПС и "Атака". ГЕРБ бойкотира комисията. Тепърва предстои постоянните комисии на НС, които не са формирани, да разгледат новите предложения за службите. Проектът, внесен от Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно и Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент, предвижда "ДАНС да стане правоприемник на всички активи и пасиви на ГДБОП в едно с целия състав". Агентите в обновената ДАНС ще имат разследващи функции, както и право да извършват арести, претърсвания и изземвания. За целта те ще си запазят правото да използват СРС-та.
В момента ДАНС има само аналитични функции. Събира и обработва данни от проверки, свързани със сигурността на страната, и предоставя информацията на органите на държавна власт, на местно самоуправление и организации.

Към настоящите правомощия на агентите във връзка с корупция по високите етажи, прилагане на сила с политически цели, застрашаване на стратегически обекти, нарушаване на икономическата, финансовата и екологичната сигурност на държавата и др. се добавят още 11, които в момента са приоритет на ГДБОП. Така ДАНС става структура, която ще разкрива най-тежките престъпления. Новите текстове предвиждат председателят на ДАНС да се избира от Народното събрание по предложение на премиера за срок от 6 г. Сега той се назначава с указ на президента по предложение на МС с мандат от 5 г. Идеята е председателят да има трима заместници, а не двама, както е сега. Изискването за 10-годишен стаж в службите за сигурност за шефа и заместниците му отпада.

Ето какви ще бъдат новите правомощия на държавните агенти:

Международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им; Международна търговия с оръжия и изделия или технологии с двойна употреба; Производство, съхраняване и разпространение на наркотици; Организирана престъпна дейност на местни и транснационални престъпни структури; Престъпления срещу митнически режим, паричната, данъчната и осигурителната система; Трафик на хора; Компютърни престъпления; Престъпления срещу интелектуална собственост; Фалшифициране на парични знаци, платежни инструменти и официални документи; Трафик на културни ценности или хазарт; Пране на пари и кражба на средства от еврофондовете и сключване на неизгодни договори.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2487 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ОТНОСНО АТАКА

2013.05.31 | 16:42

4
ДОБРАТА НОВИНА ОТ ВЧЕРАШНИЯ ЦИРК Е ,ЧЕ ВЕЧЕ ВСИЧКИ РАЗБРАХА КАКВА РЯДКА БОЗА Е СИДЕРОВ И,ЧЕ АТАКА НЯМА ДА Я ИМА В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ. ВЕЧЕ ГОВОРИХ С НЯКОЛКО ЧОВЕКА ГЛАСУВАЛИ ЗА АТАКА ТОЧНО ЗА ДА НЕ ДОЙДЕ ДПС НА ВЛАСТ - А СИДЕРОВ ТОЧНО ТОВА НАПРАВИ - ЗАТОВА И СЪДБАТА ЩЕ МУ ГО ВЪРН
Дам

2013.05.31 | 16:42

3
Не ДАНС, а ДАМС - Държавна агенция за мафиотска сигурност. И е по-правилно да се каже: Агентите от ДАМС ще могат да бъдат арестувани.

2013.05.31 | 16:42

2
Сега поръчковите подслушвания ще ги сложат в графа национална сигурност и готово :D
gose

2013.05.31 | 16:42

1
сигурност за мафията от лшия народ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини