КЕВР иска част от сградата на Младежкия театър в София, артистите готвят протест

  • 26 май 2022 16:52

  • 435
  • 0
КЕВР иска част от сградата на Младежкия театър в София, артистите готвят протест
© Google maps
Слушай новината Слушай новината

Младежки театър „Николай Бинев“ организира мирен протест заради опасността част от имота да му бъде отнета и безвъзмездно дадена на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Демонстрацията ще се проведе на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на сградата, съобщава ръководството на театъра в отворено писмо, публикувано на сайта на културната институция.

От документа става ясно, че КЕВР е поискала от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да придобие имота през месец февруари тази година. Като причина комисията е посочила, че спорната част от сградата е с „отпаднала необходимост“.

Сценичните актьори излизат на протест, ако не се увеличат парите им

„Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, се казва в писмото.

МРРБ е поискало становище по казуса от ръководството на театъра и от Министерство на културата. От ведомството, водено от Атанас Атанасов, такова не е постъпило до 25 май, става ясно от писмото.

„Това създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура“, пишат още от Младежкия театър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини