Сценичните актьори излизат на протест, ако не се увеличат парите им

  • 25 май 2022 21:47

  • 1457
  • 3
Сценичните актьори излизат на протест, ако не се увеличат парите им
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна излизат на протест. Това съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева.

Обявиха победителите на наградите "Аскеер 2022"

"Не е най-добрата форма да затваряме театрите, защото "ще накривим" само шапката най-вече и само на публиката ни. Толкова трудно вкарахме публиката обратно в театрите след Covid кризата, че сега ако я изгоним отново, тя въобще няма да иска да влезе отново. Затова идеята ни е представленията в цялата страна да започват с 30 минути закъснение, като преди началото на дадено представление колегите, готови за спектакъла, излизат и разговарят и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени и медии, телевизии, камери, журналисти и цялата общественост на града, в който работят, за да могат колегите да кажат защо протестират, за да може да стигне до ушите на хората, които имат възможност да вземат някакви решения", обясни Мутафчиев, предаде БНТ.

Мая Йорданова
1457 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
черния дракон

2022.05.26 | 02:46

3
и за кво да им плащат повече? откак го има бацила нещо работили ли са? не. само прибират от хранилката. щели да протестират, ама като искаха насила да бодат народа с недотестван препарат мълчаха кат кypви. ай ше ви u6a майката!
720465

2022.05.25 | 23:06

2
Още едни чакащи на държавна хранилка по стар соц-обичай. Работещите в сценичните изкуства да направят така, че изкуството им да е печелившо. Ако не могат да постигнат това, значи не са за това поприще. Свободни са по всяко време да се преориентират към друг начин за изкарване на прехраната.

2022.05.25 | 22:55

1
Мутафа да полапа кypa на Боко и ще му хвърли 1 кюлче

Добави коментар

Водещи новини