Водещите новини! Ако Путин започне война, на предните позиции няма да прати руски военни; екстремните пожари се увеличават в идните години

  • 23 февруари 2022 19:16

  • 11067
  • 2
Водещите новини! Ако Путин започне война, на предните позиции няма да прати руски военни; екстремните пожари се увеличават в идните години
© Pixabay/Getty Images/Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 23 февруари ***

 

Екстремните горски пожари ще се увеличават и ще нанасят все по-сериозни щети, предаде Ройтерс, като цитира доклад на Програмата на ООН за околната среда и екоорганизацията "ГРИД-Арендал". 

Заради климатичните промени, които предизвикват засушаване, фермерите превръщат горите в ниви, като се очаква броят на екстремните пожари да се увеличи с 30 процента в следващите 28 години.

„Виждаме голямо увеличение на пожарите в северните части на  Сирия и на Сибир, в източните райони на Австралия и Индия", казва австралийският експерт Андрю Съливан, който е редактор на доклада.

ООН: Екстремните горски пожари ще се увеличават с 30% в следващите 28 години

***

По думите на високопоставения служител в силовото ведомство в Киев по улиците на градовете и другите селища, контролирани от проруските отцепници, са тръгнали патрули. „Целта на тези патрули е да хванат мъжете, които не искат да се бият на страната на отцепниците, и да ги вкарат насила в редиците на въоръжените банди на терористите. Много мъже, за да избегнат насилствената мобилизация, се преобличат в женски дрехи. Не се шегувам", каза още служителят в МВР.

По думите на Герашченко, ако руският президент Владимир Путин предприеме военна операция срещу Украйна, на предните позиции няма да бъдат пратени руски военни. "На предните позиции ще бъдат разположени мъжете, които не искат да се бият, след тях – въоръжените отцепници и най-накрая – военни под знамената на Руската федерация", каза още той.

Киев: Мъже в окупираните райони се обличат като жени, за да не ги мобилизират

***

Чуват се изстрели в украинския град Красногоривка

***

Залозите в днешната криза са големи, има истинска опасност от конфликт, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред участниците в събитие, посветено на бъдещето на алианса.

НАТО: Изправени сме пред най-голямата заплаха за европейската сигурност от поколения

***

епублика Полша, като съсед на Руската федерация, вероятно може да наложи забрана на гражданите на нашата съседка да влизат на територията на страната ни", каза Дуда. Полша граничи с най-западната част на Русия – Калининградска област.

"Ние призоваваме към мир и преговори за намиране на изход от тази криза", посочи още Дуда.

Полският президент Анджей Дуда: Може да забраним достъпа на руските граждани до страната ни

***

Украйна обявява извънредно положение

***

Само 450 километра отделят украинската армия от руските сепаратисти в Източна Украйна. Растат опасенията, че Путин няма да се задоволи само с анексията на Донецк и Луганск. Ситуацията около Украйна стана още по-опасна.

Русия e струпала около Украйна достатъчно войски, за да я превземе цялата

***

Във вторник външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Москва заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там.

ЕС наложи санкции на Русия

***

Хакери удариха сайтове на институции и банки в Украйна

***

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че четиримата войници от френския Чуждестранен легион, задържани в Централноафриканската република (ЦАР), от които единият е българин, следва незабавно да бъдат пуснати на свобода, съобщава БТА.

Гутериш поиска четиримата войници от френския Чуждестранен легион да бъдат освободени

***

Не бих се кандидатирал за изборен пост във Великобритания, ако не се чувствах уверен, че притежавам знания и опит, които мога да предложа. Към това решение ме подтикна и липсата на политическо представителство на българската общност в Обединеното кралство. Над 320 000 български граждани живеят във Великобритания, а нямаме представителство на политическо ниво. Това е огромен проблем за общност, която изпитва определени затруднения в процеса на интеграция“, коментира сънародникът ни при обявяването на номинацията.

За първи път българин се кандидатира на избори във Великобритания

***

Служители на отдел "Икономическа полиция" във Варна задържаха лекар, издавал фалшиви сертификати, съобщиха от ОДМВР в морския град.

Операцията е проведена през вчерашния ден, в хода ѝ е заловен 28-годишен мъж. Според първоначалните данни, в периода 01.11.– 30.11.2021г., като лекар във Варна, той е снабдил повече от 70 лица със сертификати, удостоверяващи ваксинация срещу COVID-19 без реално такава да е била направена.

Във Варна задържаха лекар, издавал фалшиви COVID сертификати

***

Първите симптоми са силни, в много случаи нетърпими болки в корема. Следват повръщане, което трудно се спира, независимо какви медикаменти се приемат. На втория ден вече се появяват болки в мускулите, главоболие, висока температура и разстройство. Интересното при вируса е, че повръщането е спонтанно, като човек няма и секунда за реакция. Така това може да се случи в автобуса, на улицата, в магазина и т.н., предупреждават лекари.

Опасен вирус с повръщане и припадъци върлува в Пловдив

***

Цената на тока за бизнеса за утре ще бъде с 4,7 процента по-ниска спрямо днешната. При средно 333,85 лева (без ДДС) за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Токът за бизнеса поевтиня

***

Бюджетите на БНР и БНТ предизвикаха спор в пленарната зала на Народното събрание по време на дебатите по финансовата рамка за тази година. В предложените текстове, по които се работи на второ четене, е заложено намаление на парите на БНТ с два милиона лева, един от които се дава на БНР за финансиране на симфоничния оркестър, съобщава БНР.

Депутатите се скараха за бюджетите на БНР и БНТ

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
11067 2

Коментари 2

Добави коментар
Lissa

2022.02.24 | 01:40

2
!!!! Красиви момичета ви очакват на -- Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m
Иванов

2022.02.23 | 21:20

1
Защо трябва да се коментира само ПРАВИЛНО?

Добави коментар

Водещи новини